Soproni Szent István Római Katolikus Plébánia

Ma 2024. április 20.,
Tivadar napja van.

 

jan
30
vasárnap

2022. Évközi 4. vasárnap

Feltöltés dátuma: 2024.04.20. - 17:58

1.  Szerdán (febr. 2.) Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepét tarjuk. Urunkat, Jézust ünnepeljük, akit ezen a napon mutattak be az Úr templomában. A 18.00 órakor kezdődő szentmisében végezzük a gyertyaszentelést. A bevonuláskor égő gyertyákkal körmenetet tartunk a Plébánia Tanácsadó Testületének tagjaival. A szentmise végén a hívek is vihetnek haza otthonaikba a szentelt gyertyákból.

2.  Csütörtökön (febr. 3.) Szent Balázs püspök vértanúról emlékezünk meg. A reggel 7.00 órakor kezdődő szentmise végén egyéni Balázs-áldásban részesülhetnek a jelenlévők. Egyházunk imádsága így hangzik két megszentelt gyertya között a hívek fölött: „Szent Balázs püspök és vértanú közbenjárására, őrizzen meg téged Isten a torokbajtól és minden más betegségtől, az Atya, † a Fiú és a Szentlélek nevében.” A hétvégi szentmisék végén pedig közös Balázs-áldásban részesülhetnek a hívek.

3.  Csütörtök eset 18 órától felnőtt hittan.


4.  Pénteken (febr. 4.) tartjuk a templom közösségi teremben (hittanterem) 16.15 órától az elsőáldozásra készülők részére, a szentségfelkészítő kurzust. Kérjük az elsőáldozásra készülő gyermekek pontos és lelkiismeretes megjelenést.

5.  A héten elsőpéntek lesz, engeszteljük Jézus Szentséges Szívét. Végezzünk szentgyónást és szentáldozást.

6.  Vasárnap (febr. 6.) a 8.30-kor kezdődő szentmisén a templom ifjúsági zenekara teljesít szolgálatot, gitáros mise lesz.

7.  Február 11-én (péntek) a Betegek Világnapján az este 18 órakor kezdődő szentmisében lehetőség nyílik templomunkban az alábbiak szerint a betegek szentségének felvételére.

 

       A betegek kenetéről röviden


Dr. Erdő Péter bíboros így fogalmaz a szentkenetről: „Nagyon fontos, hogy a beteg, aki kéri, akinek javára kiszolgáltatják a betegek kenetét, nem akármilyen beteg – nem egyszerűen náthás –, hanem olyan, aki (élete) veszélyben kezd forogni. Ezt még a mai egyházjog is így fogalmazza.
Milyen veszélyben? Valamilyen szempontból életveszélyben. Ez lehet akkor is, ha valaki kockázatos műtétre készül, vagy maga a betegség egyre súlyosbodik és nem sok kilátás van. Tehát mindenképpen veszélyben járó helyzetre kell gondolni.

Ezért nem teljesen arról van szó, hogy ez a szentség az idősek vagy nyugdíjasok szentsége. Ez a betegek kenete! Ugyanakkor nem is a haldoklók szentsége, abban az értelemben, hogy nem feltétel, hogy haldokló legyen az illető, annyira súlyos állapotban nem kell lennie a szentség felvételéhez.”
(Beszélgetések az imádságról és a szentségekről 158. o.)

-A betegek szentségét felvenni kívánó, kérjük jelezze szándékát a plébánián (hivatali időben), hogy nyilvántartásba vehessük.

-Szükséges a betegek szentségének felvételékez a kegyelem állapota, vagyis vétele előtt végezzük el szentgyónásunkat. (gyóntatás a szentmisék előtt)

-A szentség kiszolgáltatásakor a pap a homlokot és a két kézfejet keni meg a betegek olajával imádság kíséretében.

 




Csatolmányok

Február hónap miseszándékai
(fájlméret: 568.0 KB, formátum: .pdf)
Heti liturgia, miseszándékok - 01.30.
(fájlméret: 1.0 MB, formátum: .pdf)