Soproni Szent István Római Katolikus Plébánia

Ma 2024. április 16.,
Csongor napja van.

 

febr
11
vasárnap

2024. Évközi 6. vasárnap

Feltöltés dátuma: 2024.04.16. - 10:21

1.  Kedden (febr. 13.) az esti szentmise után Fatima-i körmenetet tartunk.

2.  Szerdán (febr. 14.) hamvazószerdával megkezdődik a nagyböjt. Hamvazószerdán a szentmisében történik a hamvazás. A hamvazás szertartásának fontos eleme a mulandóságra való figyelmeztetés, továbbá az alázat és az engesztelés kifejezése. Hamvazószerda szigorú böjti nap, amikor nem fogyasztunk húseledelt, 18 éves kortól pedig háromszori étkezést tartunk. Akik nem tudnak hamvazószerdán részt venni a szentmisén, ők a hétvégi szentmisék után hamvazkodhatnak.

3.  Nagyböjt péntekjein keresztutat végzünk a szentmise előtt 17.30 órától. A nagyböjti péntekek böjti napok, ezeken a napokon is hústól való megtartóztatás van. A böjti, bűnbánati napokon tegyünk valamilyen lemondást vagy jócselekedetet.
    A böjti fegyelemmel kapcsolatos részletes tudnivalók elolvashatók a hirdetőtáblán és a plébánia weboldalán a hirdetés csatolmányaként.

    Nagyböjtben a gyóntatások rendje: A szentmisék előtt: vasárnap 08.05-08.20-ig, valamint 17.30-17.50. A hévégi szentmisék alatt szombaton és vasárnap 18 órától, valamint vasárnap 8:30-tól György atya gyóntat.

4.  Csütörtökön (febr. 15.) 18:00 órától felnőtt hittanra várjuk az érdeklődőket a templom emeleti hittantermébe.

5.  Vasárnap (febr. 18.) a 8.30-kor kezdődő szentmisén a templom ifjúsági zenekara teljesít szolgálatot, gitáros mise lesz.

6.  Február 10. és 18. között kerül megrendezésre a Házasság hete rendezvénysorozat Sopronban. A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság értékére, kiálljon mellette és a párok számára frissítő, kapcsolatépítő lehetőségeket kínáljon. A programba idén is regisztráció útján kapcsolódhatnak be. Regisztrálni a www.profamilia.hu honlapon lehet.
    A házasság hete kapcsán templomunkban (Szent István) február 18-án (vasárnap) a szentmisék végén közös ünnepélyes áldásban részesülhetnek a jelenlévő házaspárok.

7.  Az elsőáldozás időpontja a Soproni Szent István templomban 2024. május 12. (vasárnap) 10.00 óra.


8.  Bérmálás: A soproni plébániák fiataljait dr. Veres András püspök atya „Pünkösdhétfőn”, 2024. május 20-án a 10 órakor kezdődő szentmisében együtt fogja megbérmálni a Szent Mihály templomban.

 

BÖJTI FEGYELEM HAZÁNKBAN
 
1.  Szigorú böjtöt kell tartanunk Hamvazószerdán és Nagypénteken.
    E napokon a betöltött 18. évtől a megkezdett 60. életévig csak háromszor ehetünk, ebből egyszer lakhatunk jól. 14 éves kortól kezdve húst nem fogyaszthatunk.

2.  14 éves kortól nagyböjt péntekjein húst nem fogyaszthatunk.


3.  Az év összes többi péntekje bűnbánati nap, amikor Jézusnak a mi bűneinkért való halálára emlékezünk. Ezt kifejezésre juttatjuk bármilyen önmegtagadással (nem feltétlen húsról, hanem bármilyen kellemes, élvezeti cikkről, ami személyünknek igazi lemondást jelent), vagy imádsággal, vagy jócselekedettel.

    Ez alól kivételek azok a péntekek, amelyekre az év során főünnepek esnek.


4.  Fel vannak mentve a hústilalom alól, akik nem saját asztaluknál étkeznek, akik hosszabb utazást tesznek, a betegek, és a nehéz testi munkát végzők.
    A betegek és a nehéz testi munkát végzők továbbá a böjt alól is.


5.  Szentségi böjt: a szentáldozást megelőző böjt, melyben az Eukarisztia iránti tisztelet kifejezéseként tartózkodunk ételtől és italtól. Az áldozónak a szentáldozás előtt legalább 1 órán keresztül tartózkodnia kell minden ételtől és italtól, kivétel a víz és az orvosság.

A fentiek betartása ugyan kötelező, értelmet azonban csak akkor nyer, amennyiben Jézus iránti szeretetből végezzük. A puszta törvényteljesítés önmagában még nem érdem, csupán üres formaság. Amennyiben viszont ezek közben lélekben csatlakozunk az értünk szenvedő Jézushoz, akkor tartalommal töltjük meg a törvény betűjét. Ekkor szerzünk igazán örömet Istennek a böjtölésünkkel. Enélkül minden „böjt” lélektelen, nem istentiszteleti cselekmény, legfeljebb fogyókúra, diéta, vagy értelmetlen önsanyargatás lesz.
Csatolmányok

Böjti fegyelem
(fájlméret: 318.0 KB, formátum: .pdf)
Heti liturgia, miseszándékok - 02.11.
(fájlméret: 817.0 KB, formátum: .pdf)