Soproni Szent István Római Katolikus Plébánia

Ma 2024. május 19.,
Ivó, Milán napja van.

 

Hirdetések

2022. Évközi 5. vasárnap

Feltöltve:  2022. február 06.

1.  A mai napon (vasárnap) 17.00 órától imaórát tart a Rózsafüzér-társulat, papi és szerzetesi hivatásokért, titokcserével. 17.45 órától Jézus Szíve litániát imádkozunk.

2.  Kedden és szerdán (febr. 8-9.) a plébánia hivatalban nem lesz ügyfélfogadás.

3.  Pénteken (febr. 11) a Lourdes-i Boldogságos Szűzanya megjelenésére emlékezünk. Ez a nap egyben a Betegek Világnapja is. A szentmisében kiszolgáltatásra kerül a betegek kenete azoknak, kik ezt a plébánián jelezve kérték. Imáinkban emlékezzünk meg beteg és szenvedő embertársainkról.

4.  Vasárnap (febr. 13.) az esti szentmise után Fatimai körmenetet tartunk.

5.  A Házasság hete országos rendezvénysorozathoz kapcsolódóan február 13-án vasárnap 19.30-kor a Szent György templomban nyitómisére várják a házaspárokat, valamint február 20-án vasárnap 9.30-kor zárómisére a Szent Mihály templomba. „Maradjunk együtt!”

6.  Az elsőáldozás időpontja a Soproni Szent István templomban 2022. május 7. (szombat) 10.00 óra.

7.  Bérmálás: A soproni plébániák fiataljait Veres András püspök atya Pünkösdhétfőn, 2022. június 6-án a 10 órakor kezdődő szentmisében együtt fogja megbérmálni a Szent Mihály templomban.

 

2022. Évközi 4. vasárnap

Feltöltve:  2022. január 30.

1.  Szerdán (febr. 2.) Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepét tarjuk. Urunkat, Jézust ünnepeljük, akit ezen a napon mutattak be az Úr templomában. A 18.00 órakor kezdődő szentmisében végezzük a gyertyaszentelést. A bevonuláskor égő gyertyákkal körmenetet tartunk a Plébánia Tanácsadó Testületének tagjaival. A szentmise végén a hívek is vihetnek haza otthonaikba a szentelt gyertyákból.

2.  Csütörtökön (febr. 3.) Szent Balázs püspök vértanúról emlékezünk meg. A reggel 7.00 órakor kezdődő szentmise végén egyéni Balázs-áldásban részesülhetnek a jelenlévők. Egyházunk imádsága így hangzik két megszentelt gyertya között a hívek fölött: „Szent Balázs püspök és vértanú közbenjárására, őrizzen meg téged Isten a torokbajtól és minden más betegségtől, az Atya, † a Fiú és a Szentlélek nevében.” A hétvégi szentmisék végén pedig közös Balázs-áldásban részesülhetnek a hívek.

3.  Csütörtök eset 18 órától felnőtt hittan.


4.  Pénteken (febr. 4.) tartjuk a templom közösségi teremben (hittanterem) 16.15 órától az elsőáldozásra készülők részére, a szentségfelkészítő kurzust. Kérjük az elsőáldozásra készülő gyermekek pontos és lelkiismeretes megjelenést.

5.  A héten elsőpéntek lesz, engeszteljük Jézus Szentséges Szívét. Végezzünk szentgyónást és szentáldozást.

6.  Vasárnap (febr. 6.) a 8.30-kor kezdődő szentmisén a templom ifjúsági zenekara teljesít szolgálatot, gitáros mise lesz.

7.  Február 11-én (péntek) a Betegek Világnapján az este 18 órakor kezdődő szentmisében lehetőség nyílik templomunkban az alábbiak szerint a betegek szentségének felvételére.

 

       A betegek kenetéről röviden


Dr. Erdő Péter bíboros így fogalmaz a szentkenetről: „Nagyon fontos, hogy a beteg, aki kéri, akinek javára kiszolgáltatják a betegek kenetét, nem akármilyen beteg – nem egyszerűen náthás –, hanem olyan, aki (élete) veszélyben kezd forogni. Ezt még a mai egyházjog is így fogalmazza.
Milyen veszélyben? Valamilyen szempontból életveszélyben. Ez lehet akkor is, ha valaki kockázatos műtétre készül, vagy maga a betegség egyre súlyosbodik és nem sok kilátás van. Tehát mindenképpen veszélyben járó helyzetre kell gondolni.

Ezért nem teljesen arról van szó, hogy ez a szentség az idősek vagy nyugdíjasok szentsége. Ez a betegek kenete! Ugyanakkor nem is a haldoklók szentsége, abban az értelemben, hogy nem feltétel, hogy haldokló legyen az illető, annyira súlyos állapotban nem kell lennie a szentség felvételéhez.”
(Beszélgetések az imádságról és a szentségekről 158. o.)

-A betegek szentségét felvenni kívánó, kérjük jelezze szándékát a plébánián (hivatali időben), hogy nyilvántartásba vehessük.

-Szükséges a betegek szentségének felvételékez a kegyelem állapota, vagyis vétele előtt végezzük el szentgyónásunkat. (gyóntatás a szentmisék előtt)

-A szentség kiszolgáltatásakor a pap a homlokot és a két kézfejet keni meg a betegek olajával imádság kíséretében.

 

2022. Isten Igéjének Vasárnapja

Feltöltve:  2022. január 23.

1.  Pénteken (jan. 28.) tartjuk a templom közösségi teremében (hittanterem) 16.00 órától a bérmálkozásra készülők részére, a szentségfelkészítő kurzust. Kérjük a bérmálkozásra készülő fiatalok jelenlétét.

2.  Pénteken (jan. 28.) a 18 órakor kezdődő szentmisét január hónapban elhunyt testvéreinkért mutatjuk be. Várjuk a gyászoló hozzátartozókat.

3.  Február 11-én (péntek) a Betegek Világnapján az este 18 órakor kezdődő szentmisében lehetőség nyílik templomunkban az alábbiak szerint a betegek szentségének felvételére.

    A betegek kenetéről röviden

Dr. Erdő Péter bíboros így fogalmaz a szentkenetről: „Nagyon fontos, hogy a beteg, aki kéri, akinek javára kiszolgáltatják a betegek kenetét, nem akármilyen beteg – nem egyszerűen náthás –, hanem olyan, aki (élete) veszélyben kezd forogni. Ezt még a mai egyházjog is így fogalmazza.
Milyen veszélyben? Valamilyen szempontból életveszélyben. Ez lehet akkor is, ha valaki kockázatos műtétre készül, vagy maga a betegség egyre súlyosbodik és nem sok kilátás van. Tehát mindenképpen veszélyben járó helyzetre kell gondolni.


Ezért nem teljesen arról van szó, hogy ez a szentség az idősek vagy nyugdíjasok szentsége. Ez a betegek kenete! Ugyanakkor nem is a haldoklók szentsége, abban az értelemben, hogy nem feltétel, hogy haldokló legyen az illető, annyira súlyos állapotban nem kell lennie a szentség felvételéhez.”
(Beszélgetések az imádságról és a szentségekről 158. o.)

- A betegek szentségét felvenni kívánó, kérjük jelezze szándékát a plébánián (hivatali időben), hogy nyilvántartásba vehessük.

- Szükséges a betegek szentségének felvételékez a kegyelem állapota, vagyis vétele előtt végezzük el szentgyónásunkat. (gyóntatás a szentmisék előtt)

- A szentség kiszolgáltatásakor a pap a homlokot és a két kézfejet keni meg a betegek olajával imádság kíséretében.

2022. Évközi 2. vasárnap

Feltöltve:  2022. január 16.

1.  A mai napon (jan. 16.) kezdődik az imahét a Krisztus-hívők egységéért.

2.  Kedden (jan. 18.) a soproni Árpád-házi Szent Margit templom búcsújára várják a Híveket. Az ünnepi szentmise este 18 órakor kezdődik. (Ezen a napon a Szent István templomban nem lesz szentmise).

3.  Csütörtökön (jan. 20.) 18 órától a templom hittantermében felnőtt hittan.

4.  Pénteken (jan. 21.) tartjuk a templom közösségi teremben (hittanterem) 16.15 órától az elsőáldozásra készülők részére, a szentségfelkészítő kurzust. Kérjük az elsőáldozásra készülő gyermekek pontos és lelkiismeretes megjelenést.

5.  Vasárnap (jan. 23.) a 8.30 órakor kezdődő szentmisében az ifjúsági zenekar teljesít szolgálatot.

6.  Vasárnap (jan. 23.) Isten igéjének vasárnapja. 2019. szeptember 30-án, Szent Jeromos egyháztanító emléknapján tették közzé a Vatikánban Ferenc pápa „Aperuit illis (Megnyitotta nekik)" kezdetű apostoli levelét, amelyben elrendelte az Isten igéjének vasárnapját, amit az egyházi évközi idő harmadik vasárnapjára helyez. Ferenc pápa arra buzdít, hogy ezt a vasárnapot ünnepnapként éljük meg, a liturgiában a Biblia trónusra helyezésével, mely nyilvánvalóvá teszi, hogy Isten Igéjének meghatározó értéke van a közösség számára.

    Ferenc pápa kitér az apostoli levélben, hogy a lelkipásztorok nagy felelőssége, hogy mindenkivel megértessék a Szentírást, egyszerű nyelvezettel, mely alkalmas a meghallgatásra. Az elmélkedés és az imádság a szent szövegek kapcsán képessé tesz arra, hogy a szív szólaljon meg úgy, hogy megérintse a hívek szívét.

7.  Január 28-án (péntek) tartjuk a templom közösségi teremében (hittanterem) 16.00 órától a bérmálkozásra készülők részére, a szentségfelkészítő kurzust. Kérjük a bérmálkozásra készülő fiatalok jelenlétét.

2022. Urunk megkeresztelkedése

Feltöltve:  2022. január 09.

1.  Urunk megkeresztelkedésének ünnepével véget ért a karácsonyi liturgikus-időszak és kezdetét veszi az évközi idő.

2.  Csütörtökön (jan. 13.) a reggeli szentmise után Fatimai-körmenet tartunk.

3.  Az Egyházi hozzájárulás rendezésére a plébánián hivatali időben, a templomban kihelyezett csekkeken és banki utalással van lehetőség. Utaláskor a megjegyzés rovatban kérjük feltüntetni: egyházi adó, a befizető nevét és az utca, házszámot is.


    Utalási adatok: Soproni Szent István Római Katolikus Plébánia - 10200294-33412843-00000000

Az utalással kapcsolatos információk megtalálhatók a plébánia weboldalán is (Főoldal és ezen belül az Egyházi adó menüben), valamint az alábbi linken:
http://szentistvansopron.hu/fooldal/egyhazi_ado
 

Az adó összege továbbra sem változott.
Keresőknek 5.000 Ft/fő/év
Nyugdíjasoknak, GyES-en lévőknek 3.000 Ft/fő/év

2022. Karácsony utáni 2. vasárnap

Feltöltve:  2022. január 02.

1.  A mai napon (vasárnap) 17.00 órától imaórát tart a Rózsafüzér-társulat papi- és szerzetesi hivatásokért.

2.  Csütörtökön (jan. 6.) ünnepeljük Urunk megjelenését, (Vízkereszt) ünnepét. Este a 18 órakor kezdődő ünnepi szentmise keretében vizet szentelünk, és ezzel együtt megáldjuk azokat öntapadós címkéket, amiket a lakások bejárati ajtajára lehet felragasztani. Ezen található a tárgyi év: 2022, valamint C+M+B, Chistus Mansionem Benedicat - Krisztus áldása legyen a lakáson. Akik szeretnének otthonukba a megáldott címkékből, a szentmise befejeztével vihetnek belőle.

    Vízkereszt parancsolt ünnep, ezért 6-án, vagy előestéjén kötelező a szentmisén való részvétel!

3.  Pénteken (jan. 7.) tartjuk a plébániai közösségi teremben (hittanterem) 16.15 órától az elsőáldozásra készülők részére, a szentségfelkészítő kurzust. Kérjük az elsőáldozásra készülő gyermekek pontos és lelkiismeretes megjelenést.

4.  Jövő vasárnap (jan. 9.) Urunk megkeresztelkedését ünnepeljük és ezzel véget ér a karácsonyi időszak. A 8.30 órakor kezdődő szentmisében az ifjúsági zenekar teljesít szolgálatot.

5.  2022. januárjától a következőképp változik templomunk miserendje. Hétfőnként nem lesz szentmise templomunkban. Csütörtökönként (január 6. kivételével) pedig 6.20-tól lesz a rózsafüzér és 7.00 vehetünk részt szentmisén. A csütörtök esti szentmise tehát reggeli időpontra kerül. Akinek lehetősége adódik, csütörtökömként kezdjük (szentmisével) a napunkat!

6.  A plébánián (hivatali időben) továbbra is lehetőség van szentmisét előjegyeztetni a 2022-es évre. Még 80 miseszándékot tudunk fogadni.

2021. Szent Család vasárnapja

Feltöltve:  2021. december 26.

1.  Dec. 31-én, (péntek) a polgári év utolsó napján, Mária Istenanyasága főünnepének előestéjén 17.00 órakor közösen adunk hálát Istennek az elmúlt év minden kegyelméért. (A szentmise másnapi érvényű előesti szentmise.)

2.  Jan. 1-jén, (szombat) az újesztendő első napján, Mária Istenanyaságának parancsolt ünnepét üljük. Délelőtt 10 és este 18 órakor lesz szentmise templomunkban. (Az esti szentmise kivételesen nem vasárnapi érvényű előesti szentmise!)

3.  A plébánia iroda december 24-től január 3-ig zárva tart, így az ünnepek között nem lesz ügyintézési lehetőség.

4.    Január 6-án (csütörtökön) ünnepeljük Urunk megjelenését, (Vízkereszt) ünnepét. Este a 18 órakor kezdődő ünnepi szentmise keretében vizet szentelünk, és ezzel együtt megáldjuk azokat öntapadós címkéket, amiket a lakások bejárati ajtajára lehet felragasztani. Ezen található a tárgyi év: 2022, valamint C+M+B, Chistus Mansionem Benedicat - Krisztus áldása legyen a lakáson. Akik szeretnének otthonukba a megáldott címkékből, a szentmise befejeztével vihetnek belőle.

2021. Advent 4. vasárnapja

Feltöltve:  2021. december 19.

1.  Dec. 23-án (csütörtök) reggel 6 órakor tartjuk az utolsó hajnali szentmisét. Köszönjük mindazok jelenlétét, akik eljöttek advent folyamán a hajnali szentmisékre. Sokan jártuk együtt az adventi utat. Adja az Úr, hogy teljesedjék be várakozásuk és szívükben is szülessen meg az Üdvözítő Krisztus.

2.  Templomunkban, december 24-én (péntek):


    16.00 óra:     Pásztorjáték; Köszönjük a gyermekeknek, a fiataloknak és afelnőtteknek, hogy vállalták a megszervezést, a próbákat, a szereplést, valamint a lelkes munkát, amelyet szabadidejükből áldoztak.


    23.30 óra:    Zenei áhítat, a Harmonia Sacra, templomunk kórusának előadásában karácsonyi dallamok hangzanak fel;


    Éjfélkor:    Jézus Krisztus születésének ünnepi szentmiséje kezdődik.

3.  December 25. (szombat), karácsony parancsolt ünnepén vasárnapi miserend lesz templomunkban. (Karácsony kapcsán a szombat esti szentmise kivételesen nem vasárnapi érvényű előesti szentmise!!!)

4.  December 26-án, (vasárnap) a Szent Családot ünnepeljük. A 8:30-as szentmisén templomunk ifjúsági zenekara teljesít zenei szolgálatot.

5.  A plébánia iroda december 24-től január 3-ig zárva tart, így az ünnepek között nem lesz ügyintézési lehetőség.

 

2021. Advent 3. vasárnapja

Feltöltve:  2021. december 12.

1.  A hajnali szentmisékre továbbra is várjuk testvéreinket. Nagy öröm látni, hogy oly sokan jönnek, külön köszönet a ministránsoknak, akik szolgálnak az oltárnál. A szentmisék előtt gyónási lehetőség van. Karácsonyi szentgyónását mindenki tartsa fontosnak.

2.  Hétfőn (dec. 13.) a hajnali szentmise után Fatima-i körmenetet tartunk.

3.  Kedden (dec.14.) Sopron városában a Hűség Napján (100. évforduló) délben 5 percre megszólal valamennyi templom harangja. Egy rövid imádságban mondjunk köszönetet azért, hogy magyarok maradhattunk.

4.  Az idei adventben is végezzük a Szent Család szálláskeresési ájtatosságot, mely karácsony előtt 9 nappal, december 15-én (szerda) kezdődik. A hajnali szentmisék végén lehet elvinni a képet és másnap reggel adjuk tovább egy másik családnak.

5.  Csütörtökön (dec.16.) a felnőtt hittan (szentségekre való felkészítés) 18 órakor kezdődik a templom hittantermében.

6.  Pénteken (dec. 17.) tartjuk a plébániai közösségi teremben (hittanterem) 16.15 órától az elsőáldozásra készülők részére, a szentségfelkészítő kurzust. Kérjük az elsőáldozásra készülő gyermekek pontos és lelkiismeretes megjelenést.

7.  Szombaton (dec. 18.) este 18.30-kor, a győri szeminárium 3 kispapja jótékonysági orgona és ének - szóló koncertet ad a soproni Domonkos templomban. A jótékonysági koncert során a kispapok, az adományokból befolyt összeget a Harkai Karitász által működtetett fogyatékkal élő fiatal felnőttek nappali foglalkoztatójának előkészítő tevékenységére fordítja. A kispapok szeretettel hívnak és várnak minden jó szándékú Testvért! Bővebben a hirdetőtáblán olvasható!

2021. Advent 2. vasárnapja

Feltöltve:  2021. december 05.

1.  A hajnali szentmisékre várjuk továbbra is testvéreinket. A szentmisék előtt gyónási lehetőség van. Karácsonyi szentgyónását mindenki tartsa fontosnak.

2.  Pénteken (dec. 10.) tartjuk a plébániai közösségi teremben 16.00 órától a bérmálásra készülők részére a szentségfelkészítő kurzust, kérjük a pontos és lelkiismeretes megjelenést.

3.  Vasárnap (dec. 12.) a 8.30-kor kezdődő szentmisén a templom ifjúsági zenekara teljesít szolgálatot, gitáros mise lesz.

4.  Julianeum énekkar adventi koncertje: Árpádházi Szent Margit Templom 2021. december 12-én (vasárnap) 18 órakor.

5.  Karácsonyváró orgonamuzsika címmel ingyenes koncertet ad Dankos Attila orgonaművész a Szent Imre Templomban december 18-án, szombaton 19 órától. Vivaldi, Bach, Schumann művei mellett szabad improvizációt is hallhatunk majd. Mindenkit szeretettel várnak!

6.  Az idei adventben is végezzük a Szent Család szálláskeresési ájtatosságot, mely karácsony előtt 9 nappal, december 15-én (szerda) kezdődik. Ennek célja: az advent imádsággal való megszentelése. Akik szeretnék a Szent Család képét elvinni otthonukba, hogy együtt imádkozzon a család a Szent Család képe előtt, azok iratkozzanak fel a sekrestyében. A hajnali szentmisék végén lehet elvinni a képet és másnap reggel adjuk tovább egy másik családnak.