Soproni Szent István Római Katolikus Plébánia

Ma 2023. március 25.,
Irén, Irisz napja van.

 

Hirdetések

2023. Évközi 2. vasárnap

Feltöltve:  2023. január 15.

1.  A mai napon (jan. 15.) kezdődik az imahét a Krisztus-hívők egységéért.

2.  Kedden (jan. 17.) a Soproni Esperesi Kerület zarándoklata lesz a Győri Székesegyházba. Püspök úr hívja a kerület híveit és papságát a Székesegyház újraszentelésével kapcsolatos nagy imakilenced nyitó szentmisére, ami 18 órakor kezdődik Győrben a Székesegyházban. (Ezen a napon a Szent István templomban nem lesz szentmise)

3.  Szerdán (jan. 18.) a soproni Árpád-házi Szent Margit templom búcsújára várják a Híveket. Az ünnepi szentmise este 18 órakor kezdődik. (Ezen a napon a Szent István templomban nem lesz szentmise).

4.  Vasárnap (jan. 22.) a 8.30 órakor kezdődő szentmisében az ifjúsági zenekar teljesít szolgálatot. Gitáros mise lesz.

5.  Vasárnap (jan. 22.) Isten igéjének vasárnapja. 2019. szeptember 30-án, Szent Jeromos egyháztanító emléknapján tették közzé a Vatikánban Ferenc pápa „Aperuit illis (Megnyitotta nekik)" kezdetű apostoli levelét, amelyben elrendelte az Isten igéjének vasárnapját, amit az egyházi évközi idő harmadik vasárnapjára helyez. Ferenc pápa arra buzdít, hogy ezt a vasárnapot ünnepnapként éljük meg, a liturgiában a Biblia trónusra helyezésével, mely nyilvánvalóvá teszi, hogy Isten Igéjének meghatározó értéke van a közösség számára.

    Ferenc pápa kitér az apostoli levélben, hogy a lelkipásztorok nagy felelőssége, hogy mindenkivel megértessék a Szentírást, egyszerű nyelvezettel, mely alkalmas a meghallgatásra. Az elmélkedés és az imádság a szent szövegek kapcsán képessé tesz arra, hogy a szív szólaljon meg úgy, hogy megérintse a hívek szívét.

2023. Urunk megkeresztelkedése

Feltöltve:  2023. január 08.

1.  Urunk megkeresztelkedésének ünnepével véget ért a karácsonyi liturgikus-időszak és kezdetét veszi az évközi idő.

2.  Pénteken (jan. 13.) az esti szentmise után Fatimai-körmenetet tartunk.

3.  Az Egyházi hozzájárulás rendezésére a plébánián hivatali időben, a templomban kihelyezett csekkeken és banki utalással van lehetőség. Utaláskor a megjegyzés rovatban kérjük feltüntetni: egyházi adó, a befizető nevét és az utca, házszámot is.


Utalási adatok:
Soproni Szent István Római Katolikus Plébánia - 10200294-33412843-00000000

Az utalással kapcsolatos információk megtalálhatók a plébánia weboldalán is (Főoldal és ezen belül az Egyházi adó menüben), valamint az alábbi linken:
         http://szentistvansopron.hu/fooldal/egyhazi_ado

Az adó összege továbbra sem változott.
5.000 Ft/fő/év
Nyugdíjasoknak, GyES-en lévőknek 3.000 Ft/fő/év

2023. Szűz Mária, Isten Anyja

Feltöltve:  2023. január 01.

1.  A mai napon (vasárnap) 17.00 órától imaórát tart a Rózsafüzér-társulat papi- és szerzetesi hivatásokért. 17.45 órától Jézus Szíve litániát imádkozunk.

2.  Pénteken (jan. 6.) ünnepeljük Urunk megjelenését, (Vízkereszt) ünnepét. Este a 18 órakor kezdődő ünnepi szentmise keretében vizet szentelünk és ezzel együtt megáldjuk azokat öntapadós címkéket, amiket a lakások bejárati ajtajára lehet felragasztani. Ezen található a tárgyi év: 2023, valamint C+M+B, Chistus Mansionem Benedicat - Krisztus áldása legyen a lakáson. Akik szeretnének otthonukba a megáldott címkékből, a szentmise befejeztével vihetnek belőle.

    Vízkereszt parancsolt ünnep, ezért 6-án kötelező a szentmisén való részvétel!

3.  Jövő vasárnap (jan. 8.) Urunk megkeresztelkedését ünnepeljük és ezzel véget ér a karácsonyi időszak. A 8.30 órakor kezdődő szentmisében az ifjúsági zenekar teljesít szolgálatot.

4.  Kérjük, hogy akik 2023-ban szeretnének szentségi házasságot kötni a Szent István templomban (a jegyeskurzus szervezése miatt) január hónap folyamán jelezzék házasságkötési szándékukat hivatali időben a plébánián.

5.  A plébánián (hivatali időben) továbbra is lehetőség van szentmisét előjegyeztetni a 2023-es évre. Még 40 miseszándékot tudunk fogadni.

2022. Urunk születése, karácsony

Feltöltve:  2022. december 25.

1.  December 26-án (hétfő) Szent István, első vértanú ünnepén vasárnapi miserend lesz templomunkban (8.30, 10.00, 18.00 óra).

2.  Dec. 29-én csütörtökön (reggel) nem lesz szentmise templomunkban.

3.  Dec. 30. (péntek) a Szent Családot ünnepeljük. A szentmisében megemlékezünk a december hónapban elhunyt testvéreinkről. Várjuk a gyászokló hozzátartozókat. Szent Család ünnepe révén pedig a szentmise végén megáldjuk a jelenlévő családokat.

4.  Dec. 31-én, (szombat) a polgári év utolsó napján, Mária Istenanyasága főünnepének előestéjén 18.00 órakor közösen adunk hálát Istennek az elmúlt év minden kegyelméért. (A szentmise másnapi érvényű előesti szentmise.)

    Balfon a fürdőkápolnában 16.15 órakor kezdődik az ünnepi szentmise.

5.  Jan. 1-jén, (vasárnap) az újesztendő első napján, Mária Istenanyaságának parancsolt ünnepét üljük. Délelőtt 8.30, 10.00 és este 18.00 órakor lesz szentmise templomunkban.

6.  A plébánia iroda december 27-től január 2-ig zárva tart, így az ünnepek között nem lesz ügyintézési lehetőség!

2022. Advent 4. vasárnapja

Feltöltve:  2022. december 18.

1.  Dec. 19-én (hétfő) 17 órától a Szentegyházi Gyermekfilharmónia gyermekkórusa és ifjúsági zenekara tart adventi koncertet a Szent István templomba. A belépés díjtalan, várjuk az érdeklődőket.

2.  Dec. 23-án (péntek) reggel 6 órakor tartjuk az utolsó hajnali szentmisét. Köszönjük mindazok jelenlétét, akik eljöttek advent folyamán a hajnali szentmisékre. Sokan jártuk együtt az adventi utat. Adja az Úr, hogy teljesedjék be várakozásuk és szívükben is szülessen meg az Üdvözítő Krisztus.

3.  Balfon a fürdőkápolnában (szombaton) szenteste 20.00 órakor lesz vigília szentmise.

4.  Templomunkban (Sopron-Szent István), december 24-én (szombat):


    16.00 óra:     Pásztorjáték; Köszönjük a gyermekeknek, a fiataloknak és a felnőtteknek, hogy vállalták a megszervezést, a próbákat, a szereplést, valamint a lelkes munkát, amelyet szabadidejükből áldoztak.

    23.30 óra:    Zenei áhítat, a Harmonia Sacra, templomunk kórusának előadásában karácsonyi dallamok hangzanak fel;

    Éjfélkor:    Jézus Krisztus születésének ünnepi szentmiséje kezdődik.


5.  Dec. 25. (vasárnap), karácsony parancsolt ünnepén vasárnapi miserend lesz templomunkban. A 8:30-as szentmisén templomunk ifjúsági zenekara teljesít zenei szolgálatot.

6.  Dec. 26-án (hétfő) a Szent István, első vértant ünnepén vasárnapi miserend lesz templomunkban (8.30, 10.00, 18.00 óra).


7.  A plébánia iroda december 27-től január 2-ig zárva tart, így az ünnepek között nem lesz ügyintézési lehetőség!

2022. Advent 3. vasárnapja

Feltöltve:  2022. december 11.

1.  A hajnali szentmisékre továbbra is várjuk testvéreinket. Nagy öröm látni, hogy oly sokan jönnek, külön köszönet a ministránsoknak, akik szolgálnak az oltárnál. A szentmisék előtt gyónási lehetőség van. Karácsonyi szentgyónását mindenki tartsa fontosnak.

2.  Kedden (dec. 13.) a hajnali szentmise után Fatima-i körmenetet tartunk.

3.  Az idei adventben is végezzük a Szent Család szálláskeresési ájtatosságot, mely karácsony előtt 9 nappal, december 15-én (csütörtök) kezdődik. A hajnali szentmisék végén lehet elvinni a képet és másnap reggel adjuk tovább egy másik családnak.

4.  Dec. 19-én (hétfő) 17 órától a Szentegyházi Gyermekfilharmónia gyermekkórusa és ifjúsági zenekara tart adventi koncertet a Szent István templomba. A belépés díjtalan, várjuk az érdeklődőket.

2022. Advent 2. vasárnapja

Feltöltve:  2022. december 04.

1.  A mai napon (vasárnap) 17.00 órakor imaórát tart a Rózsafüzér-társulat, papi- és szerzetesi hivatásokért. 17.45 órától Jézus Szíve litániát imádkozunk.

2.  A hajnali szentmisékre várjuk továbbra is testvéreinket. A szentmisék előtt gyónási lehetőség van. Karácsonyi szentgyónását mindenki tartsa fontosnak.

3.  Pénteken (dec. 9.) tartjuk a plébániai közösségi teremben (hittanterem) 16.00 órától a bérmálásra készülők részére a szentségfelkészítő kurzust, kérjük a pontos és lelkiismeretes megjelenést.

4.  A Bánfalvi Óvoda Kőszegi Úti Tagóvodája pénteken (dec. 9.) 17:30-kor tartja a már hagyománnyá vált adventi koncertjét. A koncerten az óvodások és pedagógusok segítségével hangolódunk karácsony ünnepére. A koncert jótékonysági rendezvény, melynek összegét az óvodások programjaira fordítják. Az óvoda apraja-nagyja jó szívvel várja az érdeklődőket!

5.  Vasárnap (dec. 11.) a 8.30-kor kezdődő szentmisén a templom ifjúsági zenekara teljesít szolgálatot, gitáros mise lesz.

6.  Julianeum énekkar adventi hangversenye: Árpádházi Szent Margit Templom 2022. december 11-én (vasárnap) 18 órakor.

7.  Az idei adventben is végezzük a Szent Család szálláskeresési ájtatosságot, mely karácsony előtt 9 nappal, december 15-én (csütörtök) kezdődik. Ennek célja: az advent imádsággal való megszentelése. Akik szeretnék a Szent Család képét elvinni otthonukba, hogy együtt imádkozzon a család a Szent Család képe előtt, azok iratkozzanak fel a sekrestyében. A hajnali szentmisék végén lehet elvinni a képet és másnap reggel adjuk tovább egy másik családnak.

8.  2022. dec. 7-én (szerdán) és 9-én (péntek) a plébánia hivatalban nem lesz ügyfélfogadás.

9.  Adventi játszóház nagycsoportos gyerekeknek (dec. 7. 16 órától) Szent Orsolya R.K. Gimnázium, Ált. Isk., Óvoda - Deák tér 32. sz. alatt. Részletek a hirdetőtáblán lévő plakáton.

2022. Advent 1. vasárnapja

Feltöltve:  2022. november 27.

1.  Köszönjük testvéreink nagylelkű adományait, melyeket a karitász javára nyújtottak. A gyűjtés összege 404.250 Ft volt, amit továbbítottunk is a győri püspökségre.

2.  Hétköznapokon (kedd-péntek) reggel 6 órakor rorate, hajnali szentmisék lesznek templomunkban. Szombaton csak 18.00 órakor lesz szentmise, vasárnap pedig szokott időkben: 8.30, 10.00 és 18.00 órakor. Az advent folyamán végezzük el karácsonyi szentgyónásunkat. A szentmisék előtt gyónási lehetőség lesz. A hajnali szentmisékre szeretettel várjuk testvéreinket, mint ahogy ezt az elmúlt esztendőben is szép számmal megtették.

3.  Azokat a beteg és idős embertársainkat, akik szeretnék elvégezni karácsonyi szentgyónásukat és szentáldozásukat, kérjük, mihamarabb jelentsék a plébánián, hogy felkereshessük őket. Azonban legyünk figyelemmel arra, hogy ne karácsony hetére halasztódjék a betegek áldoztatása.

4.  Az adventi időben nemcsak a hajnali szentmiséken résztvevőknek szeretnénk nyújtani naponta lelki útravalót, hanem adventi útra hívjuk mindazokat, akik plébániánk facebook oldalát (Szent István Plébánia – Sopron) https://www.facebook.com/szentistvansopron meglátogatják. Adventi készületünkben rövid idézetek segítenek minket.  Adja az Úr, hogy a naponta megjelenő gondolatok segítsék felkészülésünket a Megváltó születésének szent ünnepére.

5.  A megrendelt Új Ember hetilap, és az Adoremus havonta megjelenő liturgikus füzet 2023-as évi előfizetési (éves) díja a következőképpen alakul: az Új Ember éves előfizetési összege 18.800 Ft, az Adoremus éves előfizetése 14.300 Ft. Az újság előfizetéseket január 15-ig tudjuk fogadni az összeg befizetésével a sekrestyében.

2022. Krisztus Király Vasárnapja

Feltöltve:  2022. november 20.

1.  A mai nappal az egyházi év utolsó vasárnapjához érkeztünk és jövő héten, Advent 1. vasárnapjával kezdjük meg az új egyházi évet. Szombaton az esti szentmise kezdetén gyújtjuk meg az adventi koszorú első gyertyáját. Szeretettel hívunk mindenkit, hogy a gyertyák fényével eggyé válva megtaláljuk életünk igaz világosságát, a hozzánk érkező Krisztust.

2.  Pénteken este (nov.25.) 18.00 órakor megemlékező szentmisét mutatunk be november hónapban elhunyt testvéreinkért. Várjuk a gyászokló hozzátartozókat.

3.  Vasárnap (nov.27.) a 8.30-kor kezdődő szentmisén a templom ifjúsági zenekara teljesít szolgálatot, gitáros mise lesz.

4.  A 2023. évre szentmiséket előjegyeztetni november 22-25-ig (kedd-péntek) lehet a sekrestyében, kizárólag hivatali órákban. (Figyelem! Nem a plébánia irodában, hanem hivatali időben a sekrestyében lesz erre lehetőség.) A szentmise stóladíja a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia döntése alapján 2019. január 1-től továbbra is egységesen 3.000 Ft.

2022. Évközi 33. vasárnap

Feltöltve:  2022. november 13.

1.  Szent Erzsébet ünnepéhez kapcsolódóan (nov.20.) Krisztus Király vasárnapján katolikus templomainkban karitász gyűjtést tartunk a szegények és rászorulók megsegítésére, amely gyűjtés részben országos, részben az egyházmegyei Karitász céljait szolgálja.

2.  Vasárnap (nov.20.) az egyházi év végéhez érkezünk, ezen a napon Krisztust, a Mindenség Királyát ünnepeljük. A szentmisék végén felajánló imát mondunk Jézus Szentséges Szívéhez, majd szentségi áldásban részesülnek a jelenlévő hívek.

3.  Az Új Ember katolikus hetilappal kapcsolatosan kérjük, hogy akik szeretnének új előfizetőként csatlakozni (megrendelni), vagy a jelenlegi előfizetők közöl szeretnék 2023 januárjától lemondani az újságot, valamint az Adoremus liturgikus könyvecskét, szíveskedjenek ezt mihamarabb jelezni (legkésőbb dec. 1-ig), hogy a kiadó részére leadhassuk a jövő évre igényelt megrendelések számát.

4.  A 2023. évre szentmiséket előjegyeztetni november 22-25-ig (kedd-péntek) lehet a sekrestyében, kizárólag hivatali órákban. (Figyelem! Nem a plébánia irodában, hanem hivatali időben a sekrestyében lesz erre lehetőség.) A szentmise stóladíja a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia döntése alapján 2019. január 1-től továbbra is egységesen 3.000 Ft.