Soproni Szent István Római Katolikus Plébánia

Ma 2020. október 30.,
Alfonz napja van.

 

Hirdetések

2020. Nagyböjt 5. vasárnapja

Feltöltve:  2020. március 29.

1.  A Kormány 2020.03.27-én tovább szigorította a veszélyhelyzettel kapcsolatos intézkedéseket. A hirdetés csatolmányaként olvasható az MKPK 2020.03.26-án kiadott legfrissebb közleménye a liturgikus cselekményekkel, szentmisékkel kapcsolatosan, mely tartalmazz a Szentszék által kiadott 154/20. sz. dekrétum magyar fordítását, ami rendelkezik az idei húsvéttal kapcsolatos szertartások végzésének rendjéről. (Tehát a húsvéti szentmisék bemutatása is a nép jelenléte nélkül történik).

  2020.03.22-től bizonytalan ideig szünetelnek templomunkban a nyilvános szentmisék! Viszont magánmise keretében elmondásra kerülnek a már felvett miseszándékok (a magánmise időpontjai nem kerülnek meghirdetésre). Kérem imádkozzunk otthonainkban az élőkért és holtakért.
Nyilvános szentmise híján TV-n, rádión, internet segítségével kapcsolódjunk be a médián keresztül közvetített szentmisékbe (főleg vasárnap) és végezzünk lelki áldozást!


Az alábbi linken számos lehetőséget találhatunk:
http://gyor.egyhazmegye.hu/#/article/hol_es_mikor_kovetheto_elo_szentmisekozvetites_az_orszagban

Ingyenesen letölthető az ADOREMUS liturgikus könyvecske márciusi száma:

https://ujember.hu/wp-content/uploads/2020/03/Adoremus_aprilisi.pdf

Innen letölthető és olvasható az Új Ember katolikus hetilap:

https://ujember.hu/

Itt pedig olvasható a Napi evangélium (minden nap rövid elmélkedéssel, imádsággal):
https://evangelium.katolikus.hu/

2.  A Soproni Szent István Plébánián 2020.03.23-tól (hétfő) bizonytalan ideig szünetel a személyes ügyfélfogadás. Kérem telefonon (99/312-697), illetve E-mail-ben (szentistvan.sopron@gmail.com) szíveskedjenek intézni a halaszthatatlan egyházi ügyeket. A temetéssel kapcsolatos egyeztetést is telefonon kérem kezdeményezni.

 

3. Dr. Veres András győri megyéspüspök 2020.03.27-én kiadott köriratában a következőkről tájékoztat:         

  "A fennálló helyzet miatt a tervezett bérmálásokat sajnos nem tarthatjuk meg, ezeket az őszi időszakra fogjuk áthelyezni. Kérem, hogy erről tájékoztassák a hitoktatókat és az érintetteket."

   Valamint: "A jelenleg működő plébániai tanácsadó testületek mandátumát 2020. április 26-tól 2020. augusztus 31-ig meghosszabbítom, amíg az új testületek megválasztására sor nem kerülhet."

 

2020. Nagyböjt 4. vasárnapja

Feltöltve:  2020. március 22.

1.  A Kormány 2020.03.16-án tovább szigorította a veszélyhelyzettel kapcsolatos intézkedéseket és szigorításokat. A hirdetés csatolmányaként olvasható az MKPK 2020.03.17-én kiadott legfrissebb közleménye a liturgikus cselekményekkel, szentmisékkel kapcsolatosan.

Szombat estétől 2020.03.21. (előesti szentmise is) bizonytalan ideig szünetelnek templomunkban a nyilvános szentmisék! Viszont magánmise keretében elmondásra kerülnek a már felvett miseszándékok (a magánmise időpontjai nem kerülnek meghirdetésre). Kérem imádkozzunk otthonainkban az élőkért és holtakért.
Nyilvános szentmise híján TV-n, rádión, internet segítségével kapcsolódjunk be a médián keresztül közvetített szentmisékbe (főleg vasárnap) és végezzünk lelki áldozást!


Az alábbi linken számos lehetőséget találhatunk:
http://gyor.egyhazmegye.hu/#/article/hol_es_mikor_kovetheto_elo_szentmisekozvetites_az_orszagban

Ingyenesen letölthető az ADOREMUS liturgikus könyvecske márciusi száma:

https://ujember.hu/wp-content/uploads/2020/03/Adoremus_marciusi_ds.pdf

Innen letölthető és olvasható az Új Ember katolikus hetilap:

https://ujember.hu/

Itt pedig olvasható a Napi evangélium (minden nap rövid elmélkedéssel, imádsággal):
https://evangelium.katolikus.hu/

2.  A Soproni Szent István Plébánián 2020.03.23-tól (hétfő) bizonytalan ideig szünetel a személyes ügyfélfogadás. Kérem telefonon (99/312-697), illetve E-mail-ben (szentistvan.sopron@gmail.com) szíveskedjenek intézni a halaszthatatlan egyházi ügyeket. A temetéssel kapcsolatos egyeztetést is telefonon kérem kezdeményezni.
 

2020. Nagyböjt 3. vasárnapja

Feltöltve:  2020. március 15.

1.  A mai vasárnap, (márc. 15.) szentségimádási napja van templomunknak. A 10.00 órás szentmisét követően 11.30 órakor szentségkitétel, majd az imádási-órák. A hirdetőtáblára kifüggesztettük a szentségimádási órák beosztását. Köszönöm az imaórák vezetését és megszervezését azoknak, akik ebben részt vesznek. Próbálja mindenki úgy megtervezni mai programját, hogy tudjon időt szakítani az Oltáriszentségben köztünk élő Krisztusra. Bízom benne, hogy a szentségimádási nap mindnyájunkban elmélyíti a Krisztushoz való tartozást. Szeretettel hívunk mindenkit.

2.  Azoknak a jegyespároknak, akik jelezték szándékukat, hogy templomunkban szeretnék megkötni szentségi házasságukat, részükre RÖVID jegyes-kurzust tartunk kedden (márc. 17-én) 19 órától a TEMPLOMBAN.

3.  Csütörtökön (márc. 19.) Szent József ünnepén a szentmise végén áldásban részesedhetnek a jelenlévő édesapák, nagyapák és családfők.

4.  Pénteken (márc. 20.) a szentmise előtt 17.30 órától keresztutat tartunk.

     A szentmise után pedig a felnőtt hittanosokat várjuk 19.00 órától a közösségi terembe szentségfelkészítő-kurzusra. (ELMARAD!)

5.  Sopron templomaiban március 16-22-ig, Szent József hetében szentségimádás lesz. Részletes program a hirdetőtáblán megtekinthető.

6.  A Kormány 2020.03.16-án tovább szigorította a veszélyhelyzettel kapcsolatos intézkedéseket és szigorításokat. A hirdetés csatolmányaként olvasható az MKPK 2020.03.17-én kiadott legfrissebb közleménye a liturgikus cselekményekkel, szentmisékkel kapcsolatosan.

Szombat estétől (előesti szentmise is) bizonytalan ideig szünetelnek templomunkban a nyilvános szentmisék! Viszont magánmise keretében elmondásra kerülnek a már felvett miseszándékok (a magánmise időpontjai nem kerülnek meghirdetésre). Kérem imádkozzunk otthonainkban az élőkért és holtakért.

Nyilvános szentmise híján TV-n, rádión, interneten keresztül kapcsolódjunk be a médián keresztül közvetített szentmisékbe (főleg vasárnap) és végezzünk lelki áldozást!

 

7.  A plébániai tanácsadó testületek mandátuma ez év április 26-án lejár. Püspök úr kérése, hogy minden plébánia mielőbb válassza meg az új tanácsadó testületét. Kérem azokat a plébániánk területén élő testvéreket (18-65 év között), akik megválasztásuk esetén szívesen vállalnák a testületi tagságot, hogy jövő vasárnap estig (03.22.) jelezzék szándékukat a sekrestyében, vagy a plébánián (Katolikus, hajadon-nőtlen, özvegy, vagy rendezett egyházi házasságban él, rendszeresen részt vesz a vasárnapi szentmiséken, részese a szentségeknek, rendszeresen gyónik, áldozik.) Szívesen megismerném személyesen is a jelölteket.

 

8.  A Soproni Szent István Plébánián 2020.03.23-tól (hétfő) bizonytalan ideig szünetel a személyes ügyfélfogadás. Kérem telefonon (99/312-697), illetve E-mail-ben (szentistvan.sopron@gmail.com) szíveskedjenek intézni a halaszthatatlan egyházi ügyeket. A temetéssel kapcsolatos egyeztetést is telefonon kérem kezdeményezni.
 

2020. Nagyböjt 2. vasárnapja

Feltöltve:  2020. március 08.

1.  Csütörtökön (márc. 12.) a plébánia hivatalban az ügyfélfogadás szünetel.

2.  Pénteken (márc. 13.) felkészítő-kurzusra várjuk a bérmálkozásra készülőket 16.00 órától a közösségi terembe.

3.  Szeretettel hívjuk testvéreinket szintén pénteken 17.30 órától keresztúti imádságra.  Hozzunk áldozatot, hogy minél többen imádságos lélekkel kapcsolódjunk be Jézus Krisztus értünk vállalt szenvedésének elmélkedéseibe.

4.  A nagyböjt folyamán végezzünk szentgyónást. A bűnbánat szentségében Isten soha nem elítél, hanem fölemel minket. Minél többen éljünk ezzel a lehetőséggel és tapasztaljuk meg az Irgalmas Szeretetet.

5.  Jövő vasárnap (márc. 15.) templomunk ifjúsági zenekara helyett a 8:30-as szentmise orgonás szentmise lesz.

6.  Jövő vasárnap (márc. 15.) szentségimádási napja lesz templomunknak. A 10.00 órás szentmisét követően 11.30 órakor szentségkitétel, majd az imádási-órák. A hirdetőtáblára kifüggesztettük a szentségimádási órák beosztását, valamint a város templomainak szentségimádási napjait is. Köszönöm az imaórák vezetését és megszervezését azoknak, akik ebben részt vesznek. Próbálja mindenki úgy megtervezni jövő vasárnapi programjait, hogy tudjon időt szakítani az Oltáriszentségben köztünk élő Krisztusra. Bízom benne, hogy a szentségimádási nap mindnyájunkban elmélyíti a Krisztushoz való tartozást. Szeretettel hívunk mindenkit és számítunk testvéreink jelenlétére!

7.  A Kormány 2020. 03. 11-én veszélyhezetet hirdett az ország teljes területére a koronavírus további terjedésének megakadályozására. Ennek részeként a 100 főnél nagyobb beltéri rendezvények megtartását megtiltják. Ezért március 14-re, 15-re és 17-re a Győri Székesegyházban a Vérrel Könnyező Szűzanya kegyképének ünnepe (búcsú) elmarad, tájékoztatta az egyházme papságát és híveket a győri Megyéspüspök.

8.  Azoknak a jegyespároknak hirdetjük, akik jelezték szándékukat, hogy templomunkban szeretnék megkötni szentségi házasságukat, részükre jegyes-kurzust tartunk március 17-én, 24-én 19:00 órakor és április 7-én 20 órakor. Ezek keddi napok, az előadások az emeleten levő közösségi teremben lesznek. Számítunk minden jegyespár jelenlétére.

 

9. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia "Intézkedések járvány megelőzése érdekében" rendelkezése alapján templomunkban mellőzzük a kézfogást a szentmisében (béke rítus). A kézfogás helyett a meghajlást alkalmazzuk.

 

A szentáldozáskor pedig mellőzzük a nyelvere áldozást, az áldoztató tenyerünkbe helyezi majd az Szentostyát, amit a hívő azonnal magához vesz, vagyis még az oltárnál megáldozik.

 

A bejárati szenteltvíztartókból eltávolításra került a szenteltvíz.

 

Gyakran mossunk kezet (szappannal, folyékony kézfertőtlenítővel), ferőtlenítsük kezünket alkoholos kézfertőtlenítővel. Az MKPK rendelkezése teljes terjedelmében elolvasható a hirdetések alatti csatolmányban.

 

2020. Nagyböjt 1. vasárnapja

Feltöltve:  2020. március 01.

1.  A mai napon (vasárnap) 17.00 órától imaórát tart a Rózsafüzér-társulat, papi és szerzetesi hivatásokért, titokcserével. 17.45 órától Jézus Szíve litániát imádkozunk.

2.  Hétfőn (márc. 2.) tartják a Soproni Szent Margit templom oltár konszekrációjának (5.) évfordulóját. Az ünnepi liturgia 17 órakor kezdődik és 18 órától ünnepi szentmise. A szentmise szónoka Méry László újmisés atya lesz.

3.  Csütörtökön (márc. 5.) a szentmise után fél órás szentségimádást tartunk.

4.  Pénteken (márc. 6.) felkészítő-kurzusra várjuk az elsőáldozásra készülőket 16.00 órától a közösségi terembe. A szentmise után pedig a felnőtt hittanosoknak 19.00 órától kezdődik a szentségfelkészítő.

5.  Nagyböjt péntekjein keresztutat végzünk a szentmise előtt 17.30 órától. A nagyböjti péntekek böjti napok, ezeken a napokon is hústól való megtartóztatás van. A böjti, bűnbánati napokon tegyünk valamilyen lemondást, vagy jócselekedetet.

6.  A nagyböjt folyamán végezzünk szentgyónást. A bűnbánat szentségében Isten soha nem elítél, hanem fölemel minket. Minél többen éljünk ezzel a lehetőséggel és tapasztaljuk meg az Irgalmas Szeretetet.

 

7.  Az elmúlt héten gyűjtést tartottunk a katolikus iskolák javára. Templomunkban 352.060 Ft gyűlt össze. Köszönjük a hívek nagylelkű adományait.
 

2020. Évközi 7. vasárnap

Feltöltve:  2020. február 23.

1.  A mai napon (vasárnap) 17.00 órától imaórát vezet a Cursillo imacsoport.

2.  A jövő héten hamvazószerdával megkezdődik a nagyböjt. Hamvazószerdán a szentmisében történik a hamvazás. A hamvazás szertartásának fontos eleme a mulandóságra való figyelmeztetés, továbbá az alázat és az engesztelés kifejezése. Hamvazószerda szigorú böjti nap, amikor nem fogyasztunk húseledelt, 18 éves kortól pedig háromszori étkezést tartunk. Akik nem tudnak hamvazószerdán részt venni a szentmisén, ők a jövő hétvégi szentmisék után hamvazkodhatnak.

3.  Pénteken (febr. 28.) a szentmisét február hónapban elhunyt testvéreinkért mutatjuk be. Várjuk a gyászoló hozzátartozókat.

4.  Nagyböjt péntekjein keresztutat végzünk a szentmise előtt 17.30 órától. A nagyböjti péntekek böjti napok, ezeken a napokon is hústól való megtartóztatás van. A böjti, bűnbánati napokon tegyünk valamilyen lemondást, vagy jócselekedetet.

 

2020. Évközi 6. vasárnap

Feltöltve:  2020. február 16.

1.  Pénteken (febr. 21.) tartjuk a plébániai közösségi teremben (hittanterem) 16.00 órától az elsőáldozásra készülők részére, a szentségfelkészítő kurzust. Kérjük, hogy az elsőáldozásra készülő gyermekek vegyenek részt a foglalkozáson.

     A szentmise után pedig a felnőtt hittanosokat várjuk, számukra 19.00 órától kezdődik a szentségfelkészítő.

2.  Jövő vasárnap, országos gyűjtést tartunk a Katolikus Iskolák és Intézmények részére. Kérjük testvéreink nagylelkű adományait.

3.  Felhívjuk a Szülők figyelmét, hogy gyermekeik iskolába való beíratásakor, a katolikus hitoktatás választása hitbeli kötelességük.

4.  A Domonkos templomban a következő előadás február 23-án (vasárnap) a du. 4 órás szentmise után kezdődik. Az előadás témája: Az Eucharisztia Aquinói Szent Tamás tanításában.

 

2020. Évközi 5. vasárnap

Feltöltve:  2020. február 09.

1.  A mai napon (vasárnap) imaórát tart a Cursillo imacsoport 17.00 órától.

2.  Február 11-én (kedd) a Lourdes-i Boldogságos Szűzanya megjelenésére emlékezünk. Ez a nap egyben a Betegek Világnapja is, imáikban emlékezzünk meg beteg és szenvedő embertársainkról.

3.  Csütörtökön (febr. 13.) a szentmise után Fatimai körmenetet tartunk.

4.  Pénteken (febr. 14.) felkészítő-kurzusra várjuk a bérmálkozásra készülőket 16.00 órától a közösségi terembe.

 

5.  A soproni Aquinói Szent Tamás Örökimádás Kápolna koordinátorai kérik a kedves Híveket, hogy aki tud vállaljon 1-1 óra Szentségimádást az Oltáriszentség előtt a domonkos templom melletti kápolnában. Szívesen látnák a 20-55 év közötti korosztályt, akik az imádság mellett jelenlétükkel tanúságot tennének arról, hogy az úr Jézus nem csak az időseké, hanem szívesen meghallgatja-segíti a fiatalokat és mindazokat, akik egy kis időt szakítanak a szentségi Jézusra még a mindennapok túlzsúfoltságában is. Részletek és a jelentkezés mikéntje a faliújságra kitett plakáton és a plébánia weboldalára feltett heti hirdetés csatolmányában olvasható.

2020. Urunk bemutatása

Feltöltve:  2020. február 02.

1.  A mai napon (vasárnap) 17.00 órától imaórát tart a Rózsafüzér-társulat, papi és szerzetesi hivatásokért, titokcserével. 17.45 órától Jézus Szíve litániát imádkozunk.

2.  A hétfőn (febr. 03) Szent Balázs püspök vértanúról emlékezünk meg. A 18 órakor kezdődő szentmisében Balázs-áldásban részesítjük testvéreinket. Egyházunk imádsága így hangzik két megszentelt gyertya között a hívő fölött: „Szent Balázs püspök és vértanú közbenjárására, védjen meg téged az Isten a torokbajtól és minden más betegségtől, az Atya, † a Fiú és a Szentlélek nevében.” Kérjük, hogy családonként (vagy négyesével) szíveskedjenek jönni az oltár előtti lépcsőhöz az áldás fogadására. Akik nem tudnak hétfőn szentmisén részt venni, azok a vasárnapi (febr. 9.) szentmisék végén kérhetik a Balázs-áldást.

3.  A 2020-as Eucharisztikus Kongresszusra készülve, minden hónap első csütörtökén, a szentmise után fél órás szentségimádást tartunk.

4.  Pénteken (febr. 07.) tartjuk a plébániai közösségi teremben (hittanterem) 16.00 órától az elsőáldozásra készülők részére, a szentségfelkészítő kurzust. Kérjük, hogy az elsőáldozásra készülő gyermekek vegyenek részt a foglalkozáson.

A szentmise után pedig a felnőtt hittanosokat várjuk, számukra 19.00 órától kezdődik a szentségfelkészítő.

 

2020. Évközi 3. vasárnap

Feltöltve:  2020. január 26.

1.  A mai napon (vasárnap) 17.00 órától imaórát tart a Cursillo imacsoport.

2.  Szerdán (jan. 29.) 8 órától nyílt tanítási napot tartanak a Szent Orsolya Iskolában, ahová várják az első osztályba készülő gyerekeket. Részletek a faliújságra kitett plakáton.

3.  Pénteken (jan. 31.) a 18 órakor kezdődő szentmisét január hónapban elhunyt testvéreinkért mutatjuk be. Várjuk a gyászoló hozzátartozókat.

4.  Vasárnap (febr. 2.) Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepét tarjuk. Urunkat, Jézust ünnepeljük, akit ezen a napon mutattak be az Úr templomába. A 10.00 órakor kezdődő szentmisében végezzük a gyertyaszentelés szertartását. A megszentelt gyertyákkal körmenetet tartunk a Plébánia Tanácsadó Testületének tagjaival.

5.  Ugyan ezen a napon (febr. 2.) a megszentelt élet ünnepére hívják a híveket a Soproni Szent Júdás Tádé domonkos templomba, ahol Dr. Veres András megyéspüspök 16 órai kezdettel ünnepi szentmisét celebrál, melyben hálát adnak hivatásukért az egyházmegye területén élő szerzetesek.

6.  Jövő hétfőn (febr.3.) Szent Balázs püspök-vértanú emléknapja lesz. A 18 órakor kezdődő szentmisében Balázs-áldásban részesítjük testvéreinket.

7. Harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Házasság hete rendezvénysorozat Sopronban és Fertőszentmiklóson, a Schönstatti Családmozgalom szervezésében, a Házas Hétvége közösséggel együttműködve. A rendezvény célja évek óta az, hogy felhívja a figyelmet a házasság értékére, kiálljon mellette, és a párok számára frissítő, kapcsolatépítő lehetőségeket kínáljon. A programba idén is regisztráció útján kapcsolódhatnak be a párok. Regisztrálni a www.profamilia.hu honlapon lehet. A program Szentmisével indul február 6-án, csütörtökön 18 órakor a Szent György templomban és 16-án zárul a Szent Imre templomban. További információk a kihelyezett plakáton és a www.profamilia.hu honlapon. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők!