Soproni Szent István Római Katolikus Plébánia

Ma 2024. április 20.,
Tivadar napja van.

 

Hirdetések

2016 Virágvasárnap

Feltöltve:  2016. március 18.

 

1.    Köszönetünket fejezzük ki mindazok felé, akik a múlt vasárnapi szentségimádási órákon részt vettek. Külön köszönet azoknak, akik vállalták az imaórák vezetését, benne az imákat és énekeket. Az Úr áldása legyen rajtuk!

2.    Szentgyónást lehet még végezni a nagyhét elején a szentmisék előtt 17:30 órától. A Szent Három Napon (Nagycsütörtök, Nagypéntek és Nagyszombat) már nem lesz gyóntatás.

3.    A plébánia irodán, nagycsütörtökön és nagypénteken hivatali szünet lesz.

A NAGYHÉT SZERTARTÁSAI:

4.    Nagycsütörtök: Az utolsó-vacsora emlékmiséje 19.00 órakor kezdődik, amikor a papság szentségére és a Szent Eucharisztia szerzésére emlékezünk.  A szentmise után egy órás virrasztást tartunk az Oltáriszentség előtt.


5.    Nagypéntek: Az Úr Jézus szenvedésére és kereszthalálára emlékezünk. 15.00 órakor keresztút, 19.00 órakor nagypénteki szertartás énekelt passióval. Nagypéntek szigorú böjti nap, 14 évtől hústilalom van, 18 évtől 60 éves korig – háromszori étkezés.

6.    Nagyszombat: A szentsír látogatásának napja. Szeretettel hívunk mindenkit Jézus sírjához.  A szentsír őrzési rendjét a hirdetőtáblákra kifüggesztettük.
20.00 órakor kezdődik az ünnepi szentmise, melynek keretében a húsvéti vigília szertartását végezzük. A szentmise után tartjuk, - jó idő esetén - a feltámadási körmenetet, amelyen hívő keresztényként vegyünk részt, énekeinkkel és imákkal köszöntsük a feltámadt Üdvözítőt.                          
Az ételek megáldása nagyszombaton, a feltámadási körmenet végén és húsvétvasárnap a 8.30 órás szentmise végén lesz, amikor plébániánk területén fogyasztandó ételekre kérjük Isten áldását.

7.    Húsvétvasárnap: Krisztus feltámadásának ünnepe.

8.    Jövő vasárnap érvénybe lép a nyári időszámítás, az órákat egy órával előbbre állítjuk. Ezért jövő vasárnaptól az esti szentmisék már 19:00 órakor kezdődnek.

9.    Az Isteni Irgalmasság vasárnapján (ápr. 3.) 18.00 órától imaórát tartunk az Isteni Irgalmasság tiszteletére, melynek keretében közreműködik Mackó Mária Emerton- és Örökség-díjas énekművész.

 

2016 Nagyböjt 5. vasárnap

Feltöltve:  2016. március 11.



1.    A mai napon (vasárnap) templomunknak szentségimádási napja van. A szentségimádási órák beosztása kifüggesztve a hirdetőtáblákon megtalálhatók. 17.00 órától gyónási lehetőség lesz, amelyben segítségemre Szarka Gábor atya, aki az esti szentmisét végzi és szentbeszédben szól hozzánk. A szentmise utáni Fatimai körmenetet tartunk. Nagy szeretettel kérjük, hogy aki teheti, végezze el húsvét előtti szentgyónását. A szentségimádási órák alatt, az imák és énekek között tartsunk pár perces csendet, hogy mindenkinek legyen lehetősége a csendben személyesen is elmélyülni az Oltáriszentség titkában.

2.    Szerdán nagyböjti zsolozsmát imádkozunk.

3.    Szeretettel hívunk mindenkit március 18-án (Fájdalmas péntek) 18.00 órától szentmisére, 19.00 órától a közös városi keresztútra, amelyet a templom mögötti parkban végzünk jó idő esetén. A keresztúti imádság a templom keleti, park felőli bejáratánál kezdődik. A 14 stációt a templom mögötti parkban járjuk végig. A keresztút befejező imádságát a templomhoz visszaérve szintén a park felőli bejáratánál imádkozzuk. Kérjük, hogy közös imával és énekkel vegyünk részt Urunk szenvedésének útján. Akik valamely oknál fogva nem tudnak vállalkozni a keresztúton való részvételre, ők a templomban, ill. a templom mellett követhetik az imádságot, mert látható és hallható lesz a dombon lévő keresztút-járás.

4.    A város templomainak szentségimádását is a héten tartják. Részletes tájékoztató hirdetőtáblákon megtalálható.

5.    A Győri Székesegyházban a Vérrel Könnyező Szűzanya kegyképének ünnepén, március 17-én, (csütörtök) a papság zarándoklatát tartják. De. 11 órakor ünnepélyes püspöki szentmise kezdődik. Az ünnepi szentmisét és szentbeszédet Stanislaw Dziwis bíboros, krakkói érsek úr tartja, aki Szent II. János Pál pápa egykori titkára volt. A bíboros úr magával hozza Szent II. János Pál pápa ereklyéjét, amelyet a Győri Székesegyháznak ajándékoz.

6.    Jövő vasárnap Virágvasárnap lesz, 10.00 órakor tartjuk az ünnepi szentmisét barkaszenteléssel és énekelt passióval. A barkaszentelést a templom előtt végezzük. A Plébánia Tanácsadó Testületének tagjai a templom előtt gyülekezzenek, velük közösen végezzük a körmenetet.

2016 Nagyböjt 4. vasárnap

Feltöltve:  2016. március 03.


1.    Köszönjük a múlt vasárnapi adományaikat, amelyet a soproni Szent Orsolya Katolikus Iskola javára adományoztak. Isten kegyelme sokszorosan viszonozza nagylelkűségüket!

2.    Ma (vasárnap) 17.00 órától imaórát tart a Rózsafüzér-társulat, papi és szerzetesi hivatásokért.

3.    Március 7-9. (hétfő-szerda) között a városi nagyböjti lelkigyakorlatot Béri László Renátó OCD. karmelita atya vezeti a Szent Imre templomban. A lelkigyakorlat ideje alatt minden nap 16.00 órától gyóntatás lesz. A kiengesztelődés szentségében a lelkigyakorlatos atya, a város papjai fognak bennünket részesíteni. Bűnbánó lélekkel készüljünk Húsvét nagy örömére. Mivel ez a lelki program minden plébániát érint, ezért hétfőtől-szerdáig nem lesznek szentmisék templomunkban.

4.    Csütörtökön (márc. 10.) a Plébániai Tanácsadó Testület tagjait szeretettel hívjuk az esti szentmisére és testületi ülésre.

5.    Jövő vasárnap templomunknak szentségimádási napja lesz. A szentségimádási órák beosztása kifüggesztve a hirdetőtáblákon megtalálhatók. 17.00 órától gyónási lehetőség lesz, amelyben segít Szarka Gábor atya, aki az esti szentmisét végzi és szentbeszédben szól hozzánk. A szentmise utáni Fatimai körmenetet tartunk. A szentségimádási nap legyen számunkra lelki nap, amely segít minket elmélyülni az Eucharisztia titkában.

6.    Szeretettel hívunk mindenkit március 18-án (Fájdalmas péntek) 19.00 órától a városi keresztútra, amelyet a Szent István templom mögötti parkban végzünk.

7.    Két új képet kapott ajándékba templomunk: az egyik az Irgalmas Jézust, a másik Boldog Apor Vilmos püspököt ábrázolja, aki templomunk felszentelője volt. Hálás szívvel köszönjük a kedves adományozónak!

 

2016 Nagyböjt 3. vasárnap

Feltöltve:  2016. február 26.



1.    Ma 17.00 órától imaórát tart a Cursillo imaközösség.

2.    Hétfőn megemlékező gyászmisét mutatunk be februárban elhunyt öt testvérünkért.

3.    Szerdán nagyböjti zsolozsmát imádkozunk, benne elmélkedéssel, pénteken keresztutat járunk, ez a péntek elsőpéntek is egyben, végezzünk szentgyónást és engeszteljük Jézus Szentséges Szívét.

4.    Március 7-9. (hétfő-szerda) között a városi nagyböjti lelkigyakorlatot Béri László Renátó OCD. karmelita atya vezeti a Szent Imre templomban. Téma: Istenkép, emberkép, egyházkép. A szentmise 18.00 órakor kezdődik, gyónási lehetőség 16.00 órától.

5.    Az idei évben a városi keresztutat a Szent István Plébánia szervezi. Időpont: március 18. (fájdalmas péntek) 19.00 óra.

2016 Nagyböjt 2. vasárnap

Feltöltve:  2016. február 19.


1.    Szerdán nagyböjti zsolozsmát imádkozunk, benne elmélkedéssel, pénteken keresztutat járunk.

2.    Jövő vasárnap, gyűjtést tartunk a Katolikus Iskolák és Intézmények részére, amely összeggel a soproni Szent Orsolya Kat. Iskolát támogatjuk.  Kérjük kedves híveink nagylelkű adományait.

3.    Március 7-9. (hétfő-szerda) között a városi nagyböjti lelkigyakorlatot Béri László Renátó OCD. karmelita atya vezeti a Szent Imre templomban. Téma: Istenkép, emberkép, egyházkép. A szentmise 18.00 órakor kezdődik, gyónási lehetőség 16.00 órától.

4.    Az idei évben a városi keresztutat a mi plébániánk szervezi. Időpont: március 18. (fájdalmas péntek) 19.00 óra.

5.    Személyi jövedelemadónk 1%-át ajánljuk fel a Magyar Katolikus Egyháznak. Technikai szám: 0011.

6.    A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Soproni Szervezete előadást szervez: Az Eucharisztia misztériuma az Ó- és Újszövetség Húsvétjának fényében, febr. 26-án (péntek) 19.00 órától. Helyszín: Szent György Plébánia – Jezsuita terem; Előadó: Bognár István plébános

7.    Görög katolikus szent liturgiát tartanak a Szent György templom egyetemi kápolnájában vasárnaponként 17:00 órától.

2016 Nagyböjt 1. vasárnap

Feltöltve:  2016. február 12.



1.    A szentmise végén hamvazkodhatnak kedves testvéreink, amelyet a bűnbánat és megtérés jeleként hintünk magunkra. Egyházunk a következő imát mondja: „Emlékezz ember, mert por vagy és porrá leszel!” (Szíveskedjenek majd kettes sorban jönni az oltár elé.)

2.    Ma 17.00 órától imaórát tart a Cursillo imaközösség.

3.    Szeretettel hívjuk testvéreinket:
•    szerdán a szentmise után a nagyböjti zsolozsma imádságra, melynek keretében lelki perceket tartunk. Az elmélkedések János evangéliumának 17. fejezetéhez kapcsolódnak. Ezek a szerdák lehetőséget kínálnak számunkra, hogy lelkünket elmélyítsük Jézus tanításában.

•    pénteken - és nagyböjt minden péntekén – 17.30 órától keresztutat járunk.  Hozzuk meg azt az áldozatot, hogy minél többen imádságos lélekkel bekapcsolódunk Jézus Krisztus értünk vállalt szenvedésének imádságába.

4.    A nagyböjt folyamán végezzünk szentgyónást, amelyre lehetőség van a szentmisék előtt fél órával. A bűnbánat szentségében Isten soha nem elítél, hanem fölemel minket. Minél többen éljünk ezzel a lehetőséggel és tapasztaljuk meg az Irgalmas Szeretetet.


 

2016 Évközi 5. vasárnap

Feltöltve:  2016. február 05.


1.    A mai napon, a szentmisék végén Balázs-áldásban részesítjük kedves testvéreinket. Egyházunk hivatalos imádsága így hangzik két megszentelt gyertya között a keresztény ember felé: „Szent Balázs püspök és vértanú közbenjárására, védjen meg téged az Isten a torokbajtól és minden más betegségtől, az Atya, † a Fiú és a Szentlélek nevében.”

2.    Ma (vasárnap) 17.00 órától imaórát tart a Rózsafüzér-társulat, titokcserével.

3.    A héten hamvazószerdával megkezdődik a nagyböjt. A nagyböjti időszak ráhangolja a keresztény embert a húsvéti misztérium, a megváltás titkának méltó megünneplésére. Hamvazószerdán a szentmise keretében megáldjuk a hamut, mellyel keresztet rajzolunk a keresztény ember homlokára. Hamvazószerdán szigorú böjt van, amikor nem fogyasztunk húseledelt, 18 éves kortól pedig háromszori étkezést tartunk. Akik nem tudnak hamvazószerdán részt venni a szentmisén, ők a jövő hétvégi szentmisék végén hamvazkodhatnak. A böjt és az imádság hálaadás a minket megváltó Krisztusnak.

4.    Nagyböjt péntekjein keresztutat végzünk a szentmise előtt fél 6-tól. A nagyböjti péntekek böjti napok, ezeken a napokon is hústól való megtartóztatás van.

5.    Február 11-én (csütörtök), a Lourdes-i Boldogságos Szűzanya megjelenésének ünnepe lesz. Ezen a napon az esti szentmise után, Lourdes-i körmenetet tartunk.

 

2016 Évközi 4. vasárnap

Feltöltve:  2016. január 29.


 

1.    Kedden (febr. 2.) Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepét tarjuk. Urunkat, Jézust ünnepeljük, akit ezen a napon mutatattak be az Úr templomába. A szentmisében végezzük a gyertyaszentelés szertartását. A megszentelt gyertyákkal körmenetet tartunk a Plébánia Tanácsadó Testületének tagjaival.


2.    Szerdán (febr.3.) Szent Balázs püspök-vértanú emléknapja lesz. A szentmise végén Balázs-áldásban részesítjük testvéreinket, valamint a jövő hétvégén szentmisék végén is.


3.    A héten elsőpéntek lesz, végezzünk szentgyónást és engeszteljük Jézus Szentséges Szívét.


4.    Az elsőáldozásra és bérmálásra készülők szülei részére megbeszélést tartunk a templomban február 5-én (péntek) 17.00 órától.


 

2016 Évközi 3. vasárnap

Feltöltve:  2016. január 22.


1.    Az elmúlt hét szerdáján a Plébánia Tanácsadó Testületével megtárgyaltuk a plébánia zárszámadását és költségvetését, melyet egyhangúlag elfogadtak.

2.    Hétfőtől szerdáig nem lesz szentmise templomunkban, és a Plébánia Hivatal irodája is zárva tart ezen a két napon.

3.    Pénteken 18.00 órakor közös megemlékező gyászmisét mutatunk be január hónapban elhunyt testvéreinkért.

4.    Az elsőáldozásra és bérmálásra készülők szülei részére megbeszélést tartunk itt a templomban február 5-én (péntek) 17.00 órától.

2016 Évközi 2. vasárnap

Feltöltve:  2016. január 15.

 

1.    Hajléktalan és szegénysorban lévő testvéreinknek ebédet osztottunk január 16-án (szombat). Köszönetünket fejezzük ki mindazok felé, akik bármilyen formában segítségünkre voltak. Öröm volt számunkra, hogy a krisztusi küldetés ilyen formában is megnyilvánulhatott közösségünk által, és sok rászoruló számára nyújthattunk segítséget.

2.    Január 18-23. között imahét lesz a Krisztus-hívők egységéért. Az ökumenikus imádságok  17.00 órakor kezdődnek a plakáton szereplő rend szerint.

3.    Jan. 18-án (hétfő) Szent Margit ünnepén, 18.00 órakor a város papsága mutat be szentmisét az új Szent Margit templomban, ezért hétfőn nem lesz szentmise templomunkban.

4.    Szerdán (jan. 20.) az esti szentmise után a Plébánia Tanácsadó Testületével zárszámadási és költségvetési ülést tartunk.

5.    Jótékonysági karitász bált tartanak január 30-án, 19.00 órától.

6.    Taizéi imaórát tartanak a Jézus Szíve templomban (Szürkék) szerdánként 17.30 órától.

7.    Jövő vasárnap (jan. 24.) a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia országos gyűjtés hirdet minden katolikus templomban az üldözött közel-keleti keresztények megsegítésére.