Soproni Szent István Római Katolikus Plébánia

Ma 2024. április 23.,
Béla napja van.

 

Hirdetések

2015 Húsvétvasárnap

Feltöltve:  2015. április 05.


 

1. Húsvéthétfőn vasárnapi miserend lesz templomunkban. Szeretettel várunk mindenkit, hogy közösen adjunk hálát a feltámadás ajándékáért.


2. Jövő vasárnap, az Isteni Irgalmasság ünnepét tartjuk.


3. Hálás köszönetemet fejezem ki mindazok felé, akik munkájukkal, segítségükkel, áldozatukkal és adományaikkal hozzájárultak Húsvét méltó megünnepléséhez. Szeretettel gondolok mindazokra, akik jelenlétükkel, imáikkal megélték nagyböjt szent idejét, a keresztútjárásokat és széppé tették a Szent Három Napot. Továbbá megemlékezem idős, beteg és szenvedő embertestvéreimről is, akik nehéz keresztet hordanak, váljék áldozatuk gyógyulásukra és üdvösségükre.


Kívánom, hogy adja meg a Feltámadott Úr mindnyájuknak azt a belső, lelki boldogságot, ami által új életre kelhetünk Krisztussal. Töltse el lelküket, az irgalmas szeretet, a húsvéti öröm és igaz békesség. Így kérem életükre Isten, ajándékozó áldását!

 

2015. Virágvasárnap

Feltöltve:  2015. március 26.



1. Szentgyónást lehet még végezni a nagyhét elején a szentmisék előtt 18:30 órától. A Szent Három Napon (Nagycsütörtök, Nagypéntek és Nagyszombat) már nem lesz gyóntatás.


2. A plébánia irodán, nagycsütörtökön és nagypénteken hivatali szünet lesz.


A NAGYHÉT SZERTARTÁSAI:


3. Nagycsütörtök: Az utolsó-vacsora emlékmiséje 19.00 órakor kezdődik, amikor a papság szentségére és a Szent Eucharisztia szerzésére emlékezünk. A szentmise után egy órás virrasztást tartunk az Oltáriszentség előtt.


4. Nagypéntek: Az Úr Jézus szenvedésére és kereszthalálára emlékezünk. 15.00 órakor keresztút, 19.00 órakor nagypénteki szertartás énekelt passióval. Nagypéntek szigorú böjti nap, 14 évtől hústilalom van, 18 évtől 60 éves korig – háromszori étkezés.


5. Nagyszombat: A szentsír látogatásának napja. Szeretettel hívunk mindenkit Jézus sírjához. A szentsír őrzési rendjét a hirdetőtáblákra kifüggesztettük.
20.00 órakor kezdődik az ünnepi szentmise, melynek keretében a húsvéti vigília szertartását végezzük. A szentmise után tartjuk, - jó idő esetén - a feltámadási körmenetet, amelyen hívő keresztényként vegyünk részt, énekeinkkel és imákkal köszöntsük a feltámadt Üdvözítőt.
Az ételek megáldása nagyszombaton, a feltámadási körmenet végén és húsvétvasárnap a 8.30 órás szentmise végén lesz, amikor plébániánk területén fogyasztandó ételekre kérjük Isten áldását.


6. HÚSVÉTVASÁRNAP: Krisztus feltámadásának ünnepe. A szentmisék a szokásos időben kezdődnek.
 

2015. Nagyböjt 5. vasárnap

Feltöltve:  2015. március 20.



1. Az elmúlt héten hétfőn tartotta alakuló ülését plébániánk új Tanácsadó Testülete. Az ülésen megválasztották a tisztségviselőket. A plébánia alelnöke: Pete-Pikó Pál, pénztárosa: Bokor János, jegyzője: Sipos Ferenc lett. Köszönöm a plébánia előző képviselő testületi tagjainak munkáját, segítségét és összefogását. Az új testülettől is azt kérem, hogy legyenek mellettem segítségükkel, tanácsaikkal, hogy együtt dolgozva vigyük előre a plébánia életét.


2. Hálásan köszönjük az elmúlt vasárnapi adományaikat, amelyet kárpátaljai keresztény testvéreink megsegítésére adományoztak. Isten áldása viszonozza nagylelkűségüket!


3. Ma 17:00 órától imaórát tart a Cursillo imaközösség.


4. Közös városi lelkigyakorlat lesz a Szent Margit templomban március 23-25. között, hétfőtől szerdáig. A lelkigyakorlatos szentmisék 17.45 órakor kezdődnek, előtte a város papsága gyóntat.


5. A városi keresztút március 27-én, (péntek) 18:00 órakor a Szent Orsolya templomban kezdődik, amelyet az idei évben a Belvárosban tartunk. (Szent György u., Fő tér, Templom utca).


6. A városi lelki programok miatt templomunkban a szentmisék: hétfőn, kedden és pénteken reggel 7 órakor lesznek.


7. Szerdán Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe lesz, 18:00 órakor ünnepi szentmisét mutatunk be templomunkban. Ezen a napon a közös zsolozsma végzése elmarad.


8. Jövő vasárnap Virágvasárnap lesz, 10:00 órakor tartjuk az ünnepi szentmisét barkaszenteléssel és énekelt passióval. A barkaszentelést a templom előtt végezzük. A képviselőtestület tagjai a templom előtt gyülekezzenek és közösen vegyenek részt a körmeneten.


9. Ugyancsak jövő vasárnap érvénybe lép a nyári időszámítás, az órákat egy órával előbbre állítjuk. Ezért jövő vasárnaptól az esti szentmisék már 19:00 órakor kezdődnek.
 

2015. Nagyböjt 4. vasárnap

Feltöltve:  2015. március 13.


 


1. Ma (vasárnap) templomunknak szentségimádási napja van. A 10.00 órás szentmise után lesz szentségkitétel. A szentségimádási nap nagy lehetőséget kínál arra, hogy elmélyedjünk az Oltáriszentség titkában. A nap folyamán hozzunk áldozatot és jöjjünk el a szentségimádási órák valamelyikére, hogy imádásunkat kifejezhessük Krisztusnak. 17:00 órától gyónási lehetőség lesz. 17.30 órakor a szentségimádási nap zárása, majd 18.00 órakor szentmise.


2. A város templomainak szentségimádását is a héten tartják. Részletes tájékoztató hirdetőtáblákon megtalálható.


3. A győri székesegyházban a vérrel könnyező Szűzanya kegyképének ünnepén, március 17-én, (kedd) a papság zarándoklatát tartják. De. 11 órakor ünnepélyes püspöki szentmise kezdődik. A hívők zarándoklatát jövő vasárnap tartják. Részletes tájékoztató a hirdetőtáblákon megtalálható.


2015. Nagyböjt 3. vasárnap

Feltöltve:  2015. március 06.


 

1. Ma (vasárnap) 17:00 órától imaórát tart a Cursillo imaközösség.


2. Jövő vasárnap templomunknak egész napos szentségimádása lesz. A testületi tagok és a rózsafüzér-társulat csoportjainak beosztása kifüggesztve a hirdetőtáblákon megtalálható. Ferenc pápa kérése, hogy a világ békéjéért szentségimádást tartsanak a templomokban. Ezért a jövő vasárnapi szentségimádást mi is erre a szándékra ajánljuk fel.


3. Az idei évben a közös nagyböjti lelkigyakorlatot az újonnan felszentelt Szent Margit templomban tartjuk, március 23-25-ig. Mivel a többi templomban nem lesz lelkigyakorlat, ezért jövő vasárnap 17:00 órától Németh Attila atya segít a gyóntatásban, a 18:00 órás szentmise alatt pedig már Horváth Imre atya is segítségünkre lesz. Kérjük, hogy minél többen éljenek a lehetőséggel.


4. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a Kárpátalján kialakult súlyos helyzet miatt döntött arról, hogy katasztrófaalapból 10 millió Ft értékben gyorssegélyt juttat el a nehéz helyzetben lévő családok és az egyedülálló idős emberek megsegítésére. Ezzel egyidejűleg a püspökök gyűjtést hirdetnek minden katolikus templomban március 15-én, jövő vasárnap a kárpátaljai testvérek javára. Erre a célra várjuk kedves testvéreink adományait.


5. A plébániai Képviselő testületek kinevezése lejárt. Plébániánkon hat új tagot javasolunk kinevezésre, így a Plébánia Tanácsadó Testületének 19 tagja lesz. Az alakuló ülést március 16-án (hétfő) tartjuk, amikor megválasztásra kerülnek a tisztségviselők. A megújított testület március 29-én, virágvasárnap a 10:00 órás szentmisében tesz esküt. A Tanácsadó Testület névsorát a hirdetőtáblára kifüggesztettük.


6. Március 12-én (csütörtök) az Idősek Európai Háza Alapítvány szervezésében 16:00 órától előadást tartunk a hittanteremben. Az előadás címe: Közösségépítés a hit által a Kurucdombon. Előadó: Böcskei Győző plébános.
 

2015. Nagyböjt 2. vasárnap

Feltöltve:  2015. február 27.



 

1. Köszönjük az elmúlt vasárnapi adományaikat, amelyet a soproni Szent Orsolya Iskola javára adományoztak. Isten kegyelme sokszorosan viszonozza nagylelkűségüket!


2. Ma (vasárnap) 17:00 órától imaórát tart a Rózsafüzér-társulat, papi és szerzetesi hivatásokért.


3. Pénteken - és nagyböjt minden péntekén – 17:30 órától keresztutat járunk. Minél többen imádságos lélekkel kapcsolódjunk be Jézus Krisztus értünk vállalt szenvedésének elmélkedésébe. Péntek első péntek lesz, szentgyónásunkkal és szentáldozásunkkal fejezzük ki nagyböjti készületünket.


----


4. Görög katolikus szent liturgiát tartanak a Szent György templom egyetemi kápolnájában vasárnaponként 17:00 órától.


5. A KÉSZ soproni csoportja zarándokutat szervez Lengyelországba, az Isteni Irgalmasság vasárnapján 2015. április 10-12-ig. Plakátok megtalálhatók a hirdetőtáblákon.
 

2015. Nagyböjt 1. vasárnap

Feltöltve:  2015. február 20.

 


1. A szentmisék végén hamvazkodhatnak kedves testvéreink. Egyházunk a következő imát mondja: „Emlékezz ember, mert por vagy és porrá leszel!”


2. Ma 17:00 órától imaórát tart a Cursillo imaközösség.


3. Szeretettel hívjuk kedves testvéreinket:
• szerdán a szentmise után a nagyböjti zsolozsma imádságra,
• pénteken a szentmise előtt 17:30-tól a keretszút közös végzésére.


4. A nagyböjt folyamán végezzünk szentgyónást. Erre lehetőség van a szentmisék előtt fél órával, kivéve a vasárnapi 10 órás szentmisét.


5. Február 24-én (kedd) a soproni TIT Környei Attila Társadalomtudományi Szabadegyetem szervezésében előadása lesz 17:00 órától a plébánia hittantermében: A Szent István templom 70 éve címmel. Előadó: Böcskei Győző plébános és Rosenstingel Antal okl. mérnök.


6. Jövő vasárnap 15:00 órakor kezdődő ünnepi szentmisében szenteli fel Dr. Pápai Lajos megyéspüspök úr, Árpád-házi Szent Margit tiszteletére épült új templomot a Lőverekben. Szeretettel hívnak mindenkit az ünnepi alkalomra.

2015 Évközi 6. vasárnap

Feltöltve:  2015. február 13.



 

1. A héten hamvazószerdával megkezdődik a nagyböjt. A nagyböjti idő célja húsvét ünneplésének előkészítése. A nagyböjti időszak ráhangolja a keresztény embert a húsvéti misztérium, a megváltás titkának méltó megünneplésére. Hamvazószerdán a szentmise keretében megáldjuk a hamut, mellyel keresztet rajzolunk a keresztény ember homlokára. Hamvazószerdán szigorú böjt van, amikor nem fogyasztunk húseledelt, 18 éves kortól pedig háromszori étkezést tartunk. Akik nem tudnak hamvazószerdán részt venni a szentmisén, ők a szombat esti és a jövő vasárnapi szentmisék végén hamvazkodhatnak. A böjt és az imádság hálaadás a minket megváltó Krisztusnak.


2. Nagyböjt péntekjein keresztutat végzünk a szentmise előtt fél 6-tól. Hívjuk szeretettel kedves híveinket, hiszen a keresztjét értünk hordozó Krisztus, ezáltal is közelebb kerül hozzánk. A nagyböjti péntekek böjti napok, ezeken a napokon is hústól való megtartóztatás van.


3. Nyílt nap lesz február 21-én, (szombat) 10 - 16 óráig a Győri Papnevelő Intézetben, melynek keretében lehetőség nyílik arra, hogy a Szeminárium és a kispapok életét a papi hivatás iránt érdeklődők személyesen ismerhessék meg.


4. Jövő vasárnap, gyűjtést tartunk a Katolikus Iskolák és Intézmények részére, amely összeggel a soproni Szent Orsolya Iskolát támogatjuk. Kérjük kedves híveink nagylelkű adományait.

 

5. Szent Orsolya Antióchia Ifjúsági lelkigyakorlatot tartanak 2015. márc. 6-8-ig a Szent György Plébánián. Várják a fiatalok jelenkezését febr. 27-ig. Bővebb információ a hirdetőtáblán megtalálható.

 

2015 Évközi 5. vasárnap

Feltöltve:  2015. február 06.


 

1. A mai napon, a szentmisék végén Balázs-áldásban részesítjük kedves testvéreinket. Egyházunk hivatalos imádsága így hangzik két megszentelt gyertya között a keresztény ember felé: „Szent Balázs püspök és vértanú közbenjárására, védjen meg téged az Isten a torokbajtól és minden más betegségtől, az Atya, † a Fiú és a Szentlélek nevében.” Kérjük, hogy a Balázs-áldáshoz kettesével legyenek kedvesek jönni.


2. Ma (vasárnap) 17.00 órától imaórát tart a Cursillo csoport.


3. Február 11-én (szerda), a Lourdes-i Boldogságos Szűzanya megjelenésének ünnepe lesz. Ezen a napon az esti szentmise után, Lourdes-i körmenetet tartunk. Ez a nap egyben a Betegek Világnapja is, ezen alkalomból a szentkenet szentségét szolgáltatjuk ki beteg, valamint idős embertársainknak. Akik szeretnék felvenni a betegek szentségét, előzőleg végezzenek szentgyónást.


4. Február 12-én (csütörtök) az Idősek Európai Háza Alapítvány szervezésében 16:00 órától előadást tartanak a hittanteremben. Az előadás címe: Élni továbbra is kell. Veszteség és a gyász feldolgozásának segítése. Előadó: Salamon Zsóka mentálhigiénés szakember.


5. Február 13-án (péntek) a szentmise végén Fatima-i körmenet végzünk.
 

2015 Évközi 4. vasárnap

Feltöltve:  2015. január 31.



1. Hétfőn Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe lesz. Urunkat, Jézust ünnepeljük, akit ezen a napon mutatattak be az Úr templomába. Az esti szentmisén végezzük a gyertyaszentelés szertartását. Ezen a szentmisén mutatjuk be leendő elsőáldozóinkat templomunk közössége előtt. A megszentelt gyertyákkal körmenetet tartunk a képviselő-testület tagjaival valamint az elsőáldozásra készülő gyermekekkel. Szeretettel várjuk a képviselő tagokat és az elsőáldozásra készülő gyermekeket szüleikkel együtt.

 

2. Hétfőn a szentmise után a hittanteremben testületi ülésen tárgyaljuk meg a plébánia zárszámadását, ill. költségvetését.


3. Kedden Szent Balázs püspök-vértanú emléknapja lesz. A szentmise végén Balázs-áldásban részesítjük testvéreinket, valamint a jövő hétvégén szentmisék végén is.


4. Szerdán zsolozsmát imádkozunk, pénteken első-péntek lesz. Végezzünk szentgyónást és köszöntsük Jézus Szentséges Szívét.