Soproni Szent István Római Katolikus Plébánia

Ma 2024. április 24.,
György napja van.

 

Hirdetések

2014. Isteni Irgalmasság vasárnapja

Feltöltve:  2014. április 26.


 

1. Szerdán 19:00 órakor közös megemlékező gyászmisét mutatunk be, az elmúlt hónapban elhunyt testvéreinkért. Szeretettel várjuk a gyászoló hozzátartozókat.


2. Csütörtökön megkezdjük május hónapját, amely a Szűzanyának van szentelve. Az esti szentmisék előtt tartjuk 18.45 órától a májusi, loretói litániát, a Boldogságos Szűz Máriát köszöntve. Az ének szavaival hívunk mindenkit: „Máriát dicsérni, hívek jöjjetek…”!


3. Elsőpéntek lesz, Jézus Szentséges Szívét köszöntjük. A szentmisék előtt gyónási lehetőség van.


4. Az épülő Szent Margit templom javára május 4-én (vasárnap) - püspöki engedéllyel - gyűjtést tartunk. A 19.00 órai szentmisét Bognár István atya mutatja be, és tájékoztatást ad a templomépítésről.
 

2014 Húsvétvasárnap

Feltöltve:  2014. április 18.


 


1. Holnap, húsvéthétfőn vasárnapi miserend lesz templomunkban. Szeretettel várunk mindenkit, hogy közösen adjunk hálát a feltámadás ajándékáért.


2. A Szent György templom búcsúját a héten, csütörtökön és jövő vasárnap tartják.
     - Csütörtökön 18.00 órakor az ünnepi szentmisét Dr. Reisner Ferenc társaskáptalani kanonok, plébános úr mutatja be Sopron Város papságával együtt,

     - szombaton 18.00 órakor Turner Lajos társaskáptalani kanonok, plébános úr mutatja be a szentmisét,

     - jövő vasárnap 17.00 órakor Fazakas Zoltán Márton premontrei prelátus, kormányzó perjel úr lesz ünnepi szentmise főcelebránsa. Részletes tájékoztatás a hirdetőtáblákon megtalálható.


3. A Szent György templom búcsúi szentmiséje miatt, csütörtökön nem lesz szentmise templomunkban.


4. Jövő vasárnap, az Isteni Irgalmasság ünnepét tartjuk. Ezen a vasárnapon avatja szentté Ferenc pápa Rómában, Boldog XXIII. János pápát és Boldog II. János Pál pápát. Imádkozzunk hozzájuk, közbenjárásukat kérve.


5. Hálás köszönetemet fejezem ki mindazok felé, akik munkájukkal, segítségükkel, áldozatukkal, a templom takarításában és az ünnepre való felkészítésében segédkeztek. Továbbá köszönöm a képviselő testület helytállását, a templom énekkarának, sekrestyés asszonynak, az áldoztatóknak és a ministránsoknak szolgáló jóságukat. Ugyanilyen szeretettel gondolok mindazokra, akik jelenlétükkel, imáikkal megélték nagyböjt szent idejét, a keresztútjárásokat, és széppé tették a Szent Három Napot.


Kívánom, hogy adja meg a Feltámadott Úr mindnyájuknak azt a belső, lelki boldogságot, ami által mindannyian új életre kelhetünk Krisztussal. Töltse el lelküket, az ő Szívének irgalmas szeretete, húsvéti öröme és igaz békessége. Ezen gondolatokkal kérem életükre Isten, ajándékozó áldását!

 

2014 Virágvasárnap

Feltöltve:  2014. április 11.

 


1. Szentgyónást lehet még végezni a nagyhét elején a szentmisék előtt 18:30 órától. A Szent Három Napon (Nagycsütörtök, Nagypéntek és Nagyszombat) már nem lesz gyóntatás.

 

2. A plébánia irodán, nagycsütörtökön és nagypénteken hivatali szünet lesz.


A NAGYHÉT SZERTARTÁSAI:

 

3. Nagycsütörtök:

Az utolsó-vacsora emlékmiséje 19.00 órakor kezdődik, amikor a papság szentségére és a Szent Eucharisztia szerzésére emlékezünk. A szentmise után egy órás virrasztást tartunk az Oltáriszentség előtt.


4. Nagypéntek:

Az Úr Jézus szenvedésére és kereszthalálára emlékezünk. 15.00 órakor keresztút, 19.00 órakor szertartás kezdődik: kereszt előtti hódolat, majd Passió, plébániánk kórusának előadásában. Ezen a napon szigorú böjtöt tartunk, amikor 14 évtől hústilalom van, 18 évtől 60 éves korig – háromszori étkezés.

 

5. Nagyszombat:

A szentsír látogatásának napja. A templom egész nap nyitva lesz. Szeretettel várunk mindenkit. A szentsír őrzési rendjét a hirdetőtáblákra kifüggesztettük.
20.00 órakor kezdődik az ünnepi szentmise, melynek keretében a húsvéti vigília szertartását végezzük. A szentmise után tartjuk, - jó idő esetén - a feltámadási körmenetet. Ezúton kérünk tisztelettel mindenkit, hogy fegyelmezetten és hívő keresztényként vegyen részt a körmeneten, énekeinkkel és imákkal köszöntsük a feltámadt Üdvözítőt.
Az ételek megáldása nagyszombaton, a feltámadási körmenet végén és húsvétvasárnap a 8.30 órás szentmise végén lesz, amikor plébániánk területén fogyasztandó ételekre kérjük Isten áldását.

 

6. HÚSVÉTVASÁRNAP:

Krisztus feltámadásának ünnepe. A szentmisék a szokásos időben kezdődnek.
 

2014 Nagyböjt 5. vasárnap

Feltöltve:  2014. április 04.



 

1. Ma 18:00 órától imaórát tart a Rózsafüzér-társulat, papi és szerzetesi hivatásokért. 18:45-től Jézus Szíve litániát tartunk szentségi áldással.


2. Templomunkban a nagyböjti lelkigyakorlat április 7-8-án (hétfő, kedd,) lesz megtartva, a 19:00 órakor kezdődő szentmisében. A lelkigyakorlat vezetője: Mészáros Csaba atya, dányi plébános a váci egyházmegyéből. Szentgyónást lehet végezni a szentmisék előtt 18.00 órától.


3. Szerdán nagyböjti zsolozsmát imádkozunk, majd utána a hittanteremben plébániabizottsági ülést tartunk, melyre ezúton is hívjuk tisztelettel a bizottsági tagokat.


4. Pénteken 18:30 órától keresztutat végzünk, ez nap egyben fájdalmas-péntek. Ezen a napon lesz megtartva a VÁROSI KERESZTÚT, amely 19.00 órakor kezdődik a Szent György templomban. A stációkat más-más plébánia imádkozza. Az utolsó stáció a Bécsi-dombon az Amfiteátrumnál lesz. A keresztútra hozsanna énekeskönyvet és mécsest hozzunk magunkkal.


5. Jövő vasárnap virágvasárnap lesz. A 10 órás szentmise kezdetén tartjuk a barkaszentelés ünnepélyes formáját a Plébánia Bizottság tagjaival. A barkaágakat a templom előtt szenteljük meg és a jeruzsálemi nép példáját követve vonulunk be az Úr templomába. A szentmisén templomunk kórusa énekli a Passiót, Urunk szenvedésének történetét.


6. Megköszönjük mindazok adományát, akik eddig már a plébánián befizették egyházközségi hozzájárulásukat. Erre továbbra is lehetőség van. A héten már indul az egyházi adószedő – Simonfi Ferencné, Zsuzsa asszony, akinél befizethetik egyházi hozzájárulásukat, akik még nem rendezték. A győri egyházmegyében a megállapított minimál összeg: keresettel rendelkezőknek éves 4 000 Ft, nyugdíjasnak, vagy GYES-en lévőknek éves 2 000 Ft. Ezen pénzösszegekből tartjuk fenn templomunkat és plébániánkat. Ezért kérjük szeretettel adományaikat. Az idei évben továbbra is lehetőség van arra, hogy sárga postai csekken történjen a befizetés, amit kérhetnek az egyházi adószedőtől ill. a Plébánia Hivatalban.

2014 Nagyböjt 4. vasárnap

Feltöltve:  2014. március 28.


 


1. Hétfőn 19:00 órakor közös megemlékező gyászmisét mutatunk be, az elmúlt hónapban elhunyt testvéreinkért. Szeretettel várjuk a gyászoló hozzátartozókat.


2. Szerdán nagyböjti zsolozsmát imádkozunk.


3. Pénteken 18:30 órától keresztutat végzünk, amely nap egyben első péntek is, Jézus Szentséges Szívét ünnepeljük.

 

4. A nagyböjt hátralévő időszakában végezzük el húsvéti szentgyónásunkat. Erre lehetőség van az esti szentmisék előtt fél órával és vasárnap reggel 8 órától.


5. Ha valakinek beteg hozzátartozója van, és itt a templomban nem tudja elvégezni húsvéti szentgyónását és szentáldozását, kérjük, jelentsék hivatalunkban, hogy a következő két hétben felkereshessem őket lakásukon.


6. Templomunkban a nagyböjti lelkigyakorlat április 7-8-án (hétfő, kedd,) lesz megtartva, a 19:00 órakor kezdődő szentmisében. A lelkigyakorlat vezetője: Mészáros Csaba atya, dányi plébános a váci egyházmegyéből. Szentgyónást lehet végezni a szentmisék előtt 18.00 órától.

 

2014 Nagyböjt 3. vasárnap

Feltöltve:  2014. március 21.


 

1. Ma 17:00 órától imaórát tart a Cursillo imaközösség.


2. Hétfőn nem lesz templomunkban szentmise.


3. Szeretettel hívjuk kedves híveinket:
         • kedden, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén 18:00 órakor kezdődő ünnepi szentmisére;
         • szerdán a szentmise után a nagyböjti zsolozsma imádságra;
         • pénteken a szentmise előtt 17:30-tól a keretszút közös végzésére.


4. Jövő vasárnap érvénybe lép a nyári időszámítás. Az órákat egy órával előbbre állítjuk. Ezért jövő vasárnaptól az esti szentmisék egy órával később, 19:00 órakor kezdődnek.


5. A Szent Mihály templomban közös városi lelkigyakorlat kerül megtartásra március 24-25-26-án. 16 órától a soproni papság gyóntat, 17 órától szentmise lelkigyakorlatos szentbeszéddel, melyet Dr. Perger Gyula szombathelyi egyházmegyés atya végez. Éljünk a gyónási lehetőséggel, aki teheti, vegyen részt a közös lelki napokon.


 

2014 Nagyböjt 2. vasárnap

Feltöltve:  2014. március 16.

 


1. Ma (vasárnap) templomunknak egész napos szentségimádása van.
• 10.00 órás szentmise után SZENTSÉGKITÉTEL;
• 11.00 órától, óránként váltják a testületi tagok, ill. a rózsafüzéres tagok egymást;
• 15.00 óra: Ifjúsági imaóra;
• 16.00 óra: Város hívei részére szentóra;
• 17.00 óra: Csendes imádási óra
• 17.30 óra: SZENTSÉGELTÉTEL, majd 18.00 órakor szentmise.

A szentségimádási nap nagy lehetőséget kínál arra, hogy elmélyedjünk az Eucharisztia titkában. A nap folyamán hozzunk áldozatot és jöjjünk el a szentségimádási órák valamelyikére, hogy imádásunkat kifejezhessük Krisztusnak.


2. A város templomainak szentségimádását is a héten tartják. A részletes tájékoztató hirdetőtáblákon megtalálható.


3. A győri vérrel könnyező Szűzanya kegyképének ünnepén, március 17-én, (hétfő) a papság zarándoklata lesz. De. 11 órakor ünnepélyes koncelebrációs szentmise kezdődik. Részletes tájékoztató a hirdetőtáblákon megtalálható.


4. A Szent Mihály templomban közös városi lelkigyakorlat kerül megtartásra március 24-25-26-án. 16 órától gyónási lehetőség, 17 órától szentmise lelkigyakorlatos szentbeszéddel. Erről még tájékoztatást adunk a jövő vasárnapon.


5. Templomunkban is lesznek lelkigyakorlatos napok, április 7-8-ig.

2014 Nagyböjt 1. vasárnap

Feltöltve:  2014. március 09.


 

1. A szentmise végén hamvazkodhatnak kedves testvéreink. Egyházunk a következő imát mondja: „Emlékezz ember, mert por vagy és porrá leszel!”


2. Ma 17:00 órától imaórát tart a Cursillo imaközösség.


3. Szeretettel hívjuk kedves híveinket:
      • szerdán a szentmise után a nagyböjti zsolozsma imádságra,
      • csütörtökön a szentmise után fatimai körmenetre,
      • pénteken a szentmise előtt 17:30-tól a keretszút közös végzésére.


4. A nagyböjt folyamán végezzünk szentgyónást. Erre lehetőség van az esti szentmisék előtt fél órával és vasárnap reggel 8 órától, valamint az esti szentmise előtt 17.30-tól.


5. A győri vérrel könnyező Szűzanya kegyképének ünnepét a jövő vasárnap és március 17-én, hétfőn ünnepeljük a győri Bazilikában. Jövő vasárnap a hívek zarándoklatát tartják, de. 10 órakor püspöki szentmise kezdődik. Március 17-én, (hétfő) a papság zarándoklata lesz. De. 11 órakor ünnepélyes koncelebrációs szentmise kezdődik. Részletes tájékoztató a hirdetőtáblákon megtalálható.


6. A Püspöki Iroda megküldte a bérmálások időpontjait. Templomunkban a bérmálás május 25-én, (vasárnap) de. 10 órakor lesz.

 

7. Jövő vasárnap szentségimádás lesz templomunkban. A 10 órás szentmise után szentségkitétel, majd óránként a képviselőtestület tagjai, ill. a rózsafüzér-társulati csoportok váltásában imaórák lesznek. Melynek részletessége a mellékletben megtalálható.


 

2014 Évközi 8. vasárnap

Feltöltve:  2014. március 02.


 


1. Ma 17:00 órától imaórát tart a Rózsafüzér-társulat, papi és szerzetesi hivatásokért. 17:45-től Jézus Szíve litániát tartunk szentségi áldással.


2. A héten hamvazószerdával megkezdődik a nagyböjt. A nagyböjti idő célja húsvét ünneplésének előkészítése. A nagyböjti időszak ráhangolja a keresztény embert a húsvéti misztérium, a megváltás titkának méltó megünneplésére. Hamvazószerdán a szentmise keretében megáldjuk a hamut, mellyel keresztet rajzolunk a keresztény ember homlokára. Hamvazószerdán szigorú böjt van, amikor nem fogyasztunk húseledelt, 18 éves kortól pedig háromszori étkezést tartunk. Akik nem tudnak hamvazószerdán részt venni a szentmisén, ők a szombat esti és a jövő vasárnapi szentmisék végén hamvazkodhatnak. A böjt és az imádság hálaadás a minket megváltó Krisztusnak.


3. Nagyböjt péntekjein keresztutat végzünk a szentmise előtt fél 6-tól. Hívjuk szeretettel kedves híveinket, hiszen a keresztjét értünk hordozó Krisztus, ezáltal is közelebb kerül hozzánk. A nagyböjti péntekek böjti napok, ezeken a napokon is hústól való megtartóztatás van.


4. Jövő vasárnap a de. 10:00 órakor kezdődő szentmisén a bérmálkozó jelöltek bemutatását és befogadását végezzük. Szeretettel várjuk a bérmálandók szüleit és bérmaszüleit is erre a szentmisére.
 

2014 Évközi 7. vasárnap

Feltöltve:  2014. február 23.



1. Hétfőn nem lesz szentmise templomunkban, kedden pedig a plébánia irodája tart zárva.


2. Pénteken 18.00 órakor közös megemlékező gyászmisét mutatunk be elhunyt testvéreinkért. Szeretettel várjuk a gyászoló hozzátartozókat.


3. Kérjük kedves testvéreinket, hogy személyi jövedelemadójuk 1%-át a Katolikus Egyház javára ajánlják fel, a második 1%-ot pedig Egyházi Iskolák és Templomok Fenntartásáért Alapítvány részére. Erről szóló rendelkező nyilatkozatok megtalálhatóak az újságos asztalokon.