Soproni Szent István Római Katolikus Plébánia

Ma 2024. április 26.,
Ervin napja van.

 

Hirdetések

2013 Virágvasárnap

Feltöltve:  2013. március 24.

 

1. Köszönetet mondok mindazoknak, akik az elmúlt hétvégén részt vettek a nagyböjti lelkigyakorlatos napokon, és széppé, meghitté tették a szentségimádás napját. Akik még nem végezték el húsvéti szentgyónásukat, erre lehetőségük van a szentmisék előtt. A Szent Három napon (Nagycsütörtök, Nagypéntek és Nagyszombat) nem lesz gyóntatás.


2. Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe április 8-ra helyeződött át a nagyhét miatt.


3. Szerdán 18.00 órakor közös megemlékező gyászmisét mutatunk be elhunyt testvéreinkért, akiket ebben a hónapban szólított magához az Úr. A szentmise után zsolozsmát imádkozunk.


A NAGYHÉT SZERTARTÁSAI:


4. Nagycsütörtök: Az utolsó-vacsora emlékmiséje 18.00 órakor, amikor a papság szentségére és a Szent Eucharisztia szerzésére emlékezünk. A szentmise után egy órás virrasztást tartunk az Oltáriszentség előtt.


5. Nagypéntek: Jézus kereszthalálának ünneplése. 15.00 órakor keresztút. 18.00 órakor szertartások, hódolat a kereszt előtt, majd Passió, plébániánk kórusának előadásában. Ezen a napon szigorú böjtöt tartunk, amikor 14 évtől hústilalom van, 18 évtől 60 éves korig – háromszori étkezés.


6. Nagyszombat: A szentsír látogatásának napja. Kérjük a szülőket és nagyszülőket, hogy hozzák el gyermekeiket, unokáikat Jézus sírjához. A templom egész nap nyitva lesz. A szentsír őrzési rendjét a hirdetőtáblákra kifüggesztettük.
20.00 órakor kezdődik az ünnepi szentmise, melynek keretében a húsvéti vigília szertartásait végezzük. A szentmise után tartjuk, - jó idő esetén - a feltámadási körmenetet. Ezúton kérek tisztelettel mindenkit, hogy fegyelmezetten és hívő keresztényként vegyen részt a körmeneten, énekeinkkel és imákkal köszöntsük a feltámadt Üdvözítőt.
Az ételek megáldása nagyszombaton, a feltámadási körmenet végén és húsvétvasárnap a 8.30 órás szentmise végén lesz, amikor plébániánk területén fogyasztandó ételekre kérem Isten áldását.


7. HÚSVÉTVASÁRNAP: Krisztus feltámadásának ünnepe. Húsvétvasárnap reggelre érvénybe lép a nyári időszámítás, amikor óráinkat egy órával előbbre állítjuk. Ezért húsvétvasárnaptól az esti szentmisék már 19.00 órakor kezdődnek.
 

2013 Nagyböjt 5. vasárnap

Feltöltve:  2013. március 17.


1. Ma (vasárnap) templomunknak egész napos szentségimádása van.


• 10.00 órás szentmise után SZENTSÉGKITÉTEL;
• 11.00 órától, óránként váltják a testületi tagok, ill. a rózsafüzéres tagok egymást;
• 15.00 óra: Ifjúsági imaóra;
• 16.00 óra: Város hívei részére szentóra;
• 17.00 óra: Csendes imádási óra
• 17.30 óra: SZENTSÉGELTÉTEL, majd 18.00 órakor szentmise.


A szentségimádási nap nagy lehetőséget kínál arra, hogy elmélyedjünk az Eucharisztia titkában. A nap folyamán hozzunk áldozatot és jöjjünk el a szentségimádási órák valamelyikére, hogy imádásunkat kifejezhessük Krisztusnak.


2. A város templomainak szentségimádását is a héten tartják. A részletes tájékoztató hirdetőtáblákon megtalálható.


3. Hétfőn az esti szentmise után plébánia bizottsági gyűlést tartunk. Várjuk tisztelettel a képviselő tagokat.


4. Szerdán a szentmise után nagyböjti zsolozsmát imádkozunk.


5. A héten fájdalmas-péntek lesz. Ezen a napon, VÁROSI KERESZTÚTON vehetünk részt, amely 19.00 órakor kezdődik a Szent György templomban. A stációkat más-más plébánia imádkozza. Az utolsó stáció a Bécsi-dombon az Amfiteátrumnál lesz. A keresztútra hozsanna énekeskönyvet és mécsest hozzunk magunkkal.


6. Jövő vasárnap virágvasárnap lesz. A 10 órás szentmise kezdetén tartjuk a barkaszentelés ünnepélyes formáját a Plébánia Bizottság tagjaival. A barkaágakat a templom előtt szenteljük meg és a jeruzsálemi nép példáját követve vonulunk be az Úr templomába. A szentmisén templomunk kórusa énekli a Passiót, Urunk szenvedésének történetét.

2013 Nagyböjt 4. vasárnap

Feltöltve:  2013. március 10.

 

1. Ma (vasárnap) 17.00 órától imaórát végez a Cursillo-csoport.


2. Szerdán a szentmise után Fatimai körmenet tartunk, majd a nagyböjti zsolozsmát imádkozzuk. Pénteken 17.30 órától keresztutat végzünk.


3. Templomunkban a nagyböjti lelkigyakorlat 2013. március 15-16-án (péntek, szombat) lesz, a 18.00 órakor kezdődő szentmisében. Vezetője: Mészáros Csaba atya, dányi plébános a váci egyházmegyéből. Gyóntatás a szentmisék előtt 17.00 órától lesz.


4. A győri vérrel könnyező Szűzanya kegyképének ünnepét a jövő hétvégén ünnepeljük. Szombaton a papság zarándoklatát tartják. De. 11 órakor ünnepélyes koncelebrációs szentmise a győri Székesegyházban. Vasárnap pedig a hívek zarándoklatára kerül sor.


5. Jövő vasárnap templomunknak egész napos szentségimádása lesz. A képviselő-testület és a rózsafüzér-társulat beosztása kifüggesztve a hirdetőtáblákon megtalálható.


A szentségimádási nap a következőképpen épül fel:

• 10.00 órás szentmise után SZENTSÉGKITÉTEL;
• 11.00 órától, óránként váltják a testületi tagok, ill. a rózsafüzéres tagok egymást;
• 15.00 Ifjúsági imaóra;
• 16.00 órától a város hívei részére szentóra;
• 17.30 órától SZENTSÉGELTÉTEL, majd 18.00 órakor szentmise.


A szentségimádási nap nagy lehetőséget kínál arra, hogy elmélyedjünk az Eucharisztikus titokban. A hét folyamán lélekben készüljünk e lelki találkozásra Krisztussal.
 

2013 Nagyböjt 3. vasárnap

Feltöltve:  2013. március 03.


1. Köszönetünket fejezzük ki a múlt vasárnapi gyűjtésért, amelyet a katolikus iskolák javára adományoztak kedves híveink. Isten legyen bőkezű jutalmazója minden adományozónak.


2. Folytatjuk a „Szent István év 2012-2013” lelki programjait március 3-án (vasárnap), a 18.00 órakor kezdődő szentmisén. Az elmélkedés címe: „Krisztus ugyanaz tegnap, ma és mindörökké”. A szentmisét és a szentbeszédet Kaposi Gábor atya, a soproni Szent Orsolya Iskola püspöki biztosa tartja. A szentmisét követően elimádkozzuk a Jézus Szíve litániát, és szentségi áldással ér véget a liturgia.


3. Szeretettel hívunk mindenkit szerdán a szentmise után, a nagyböjti zsolozsma imádságra, valamint pénteken 17.30-tól a keretszút közös végzésére.


4. Templomunkban a nagyböjti lelkigyakorlat 2013. március 15-16-án (péntek, szombat) lesz megtartva. Vezetője: Mészáros Csaba atya, dányi plébános a váci egyházmegyéből.


†      †      †


5. A Szent Imre templomban a Hit éve előadássorozat keretében március 8-án (péntek) 19.00 órakor Bognár István atya tart előadást „Hiszek egy Istenben II. – A hit Istene és a filozófusok Istene” címmel.


6. A Sámuel közösség szervezésében a Szent Imre Plébánián, 2013. március 9-én (szombat), 16.30-tól Stanislaus Rutka atya tart előadást „Hitről a hit évében” címmel.
 

2013 Nagyböjt 2. vasárnap

Feltöltve:  2013. február 24.


1. Szeretettel hívjuk kedves híveinket szerdán a nagyböjti zsolozsma imádságra a szentmise után, valamint pénteken 17.30-tól a keretszút közös végzésére.


2. Csütörtökön, február utolsó napján, este 6 órakor közös megemlékező gyászmisét mutatunk be elhunyt testvéreinkért, akiket ebben a hónapban szólított magához az Úr.


3. A héten elsőpéntek lesz, engeszteljük bűnbánatunkkal és szentáldozásunkkal Jézus Szentséges Szívét.


4. A „Szent István év 2012-2013” lelki programjai közül a következő alkalmat, március 3-án (vasárnap), a 18.00 órakor kezdődő szentmisén tartjuk. A szentmisében lévő elmélkedés címe: „Krisztus ugyanaz tegnap, ma és mindörökké”. A szentmisét és a szentbeszédet Kaposi Gábor atya, a soproni Szent Orsolya Iskola püspöki biztosa tartja. A szentmisét követően elimádkozzuk a Jézus Szíve litániát, és szentségi áldással ér véget a liturgia. Nagy szeretettel várunk mindenkit!


†    †    †


5. A Szent Orsolya Antiochia ifjúsági lelkigyakorlatra hívja fiatal testvéreinket, 2013. március 8-10-ig. Részletekről a hirdetőtáblákon olvashatunk.

 

2013 Nagyböjt 1. vasáranap

Feltöltve:  2013. február 17.


1. A szentmise végén hamvazásban részesítjük kedves testvéreinket. Az egyház a következő imát mondja: „Emlékezz ember, mert por vagy és porrá leszel!”


2. Hétfőtől szerdáig nem lesz templomunkban esti szentmise, mert lelkigyakorlatot tartok a váci egyházmegyében.


3. Szeretettel hívjuk kedves híveinket pénteken 17.30-tól a keretszút közös végzésére.


4. A nagyböjt folyamán végezzünk szentgyónást. Erre lehetőség van az esti szentmisék előtt fél órával és vasárnap reggel 8 órától.


5. Nyílt nap lesz 2013. február 23-án, (szombat) 10 - 16 óráig a Győri Papnevelő Intézetben, melynek keretében lehetőség nyílik arra, hogy a Szeminárium és a kispapok életét a papi hivatás iránt érdeklődők személyesen ismerhessék meg.


6. Jövő vasárnap a Katolikus Iskolák és Intézmények javára fordítjuk perselyadományainkat. Kérjük kedves híveink nagylelkű adományait.


7. Kérjük kedves testvéreinket, hogy személyi jövedelemadójuk 1%-át a Katolikus Egyház javára ajánlják fel, a második 1%-ot pedig Egyházi Iskolák és Templomok Fenntartásáért Alapítvány részére. Erről szóló rendelkező nyilatkozatok megtalálhatóak az újságos asztalokon.


†     †     †


8. A Szent György Plébánián Dr. Osztie Zoltán plébános úr, három napos nagyböjti lelkigyakorlatot és előadást tart a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége szervezésében. 2013. február 22-24-ig (péntek, szombat, vasárnap).

Évközi 5. vasárnap 2013

Feltöltve:  2013. február 10.

 


1. Vasárnap 17.00 órától imaórát tart a Cursillo csoport.


2. Február 11-én (hétfő), a Lourdes-i Boldogságos Szűzanya megjelenésének ünnepe lesz. Ezen a napon az esti szentmise után, Lourdes-i körmenetet tartunk. Ez a nap egyben a Betegek Világnapja is, ezen alkalomból a szentkenet közösségi kiszolgáltatását végezzük beteg valamint idős embertársainknak. A betegek szentségét egy évben egyszer fölvehetik azok, akik elmúltak 60 évesek, vagy akik olyan betegségben szenvednek, amit lábon hordanak ugyan, de bármikor súlyosra fordulhat az állapotuk. Akik szeretnék felvenni a betegek szentségét, előzőleg végezzenek szentgyónást.


3. A héten hamvazószerdával megkezdődik a nagyböjt. A nagyböjti idő célja húsvét ünneplésének előkészítése. A nagyböjti időszak ráhangolja a keresztény embert a húsvéti misztérium, a megváltás titkának méltó megünneplésére. Hamvazószerdán a szentmise keretében megáldjuk a hamut, mellyel keresztet rajzolunk a keresztény ember homlokára. Hamvazószerdán szigorú böjt van, amikor nem fogyasztunk húseledelt, 18 éves kortól pedig háromszori étkezést tartunk. Akik nem tudnak hamvazószerdán részt venni a szentmisén, ők a szombat esti és a jövő vasárnapi szentmisék végén részesülhetnek hamvazásban. A böjt és az imádság hálaadás a minket megváltó Krisztusnak.


4. Nagyböjt péntekjein keresztutat végzünk a szentmise előtt fél 6-tól. Hívjuk szeretettel kedves híveinket, hiszen a keresztjét értünk hordozó Krisztus, ezáltal is közelebb kerül hozzánk. A nagyböjti péntekek böjti napok, ezeken a napokon is hústól való megtartóztatás van.


5. Folytatjuk a Hit évében megkezdett felnőtt katekézis sorozatunkat pénteken az esti szentmise után a hittanteremben. Címe: „Az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében…” A Szentháromság misztériuma hitünk és keresztény életünk központi misztériuma. (KEK 55-66)
 

Évközi 4. vasárnap 2013

Feltöltve:  2013. február 03.


 

1. Vasárnap Szent Balázs püspök-vértanú emléknapja van. A szentmisék végén Balázs-áldásban részesítjük kedves testvéreinket.


2. A „Szent István év 2012-2013” lelki programjai közül a következő alkalmat, február 3-án (vasárnap), a 18.00 órakor kezdődő szentmisén tartjuk. A szentmisében lévő elmélkedés címe: Templom, iskola, család, keresztény erkölcs. A szentmisét és a szentbeszédet Dr. Németh Gábor atya, a győri Hittudományi Főiskola prefektusa tartja. Nagy szeretettel várunk mindenkit!


3. Szerdán a szentmise után imádkozzunk a Szent Zsolozsmát.


†    †    †


4. A Szent Orsolya Iskola február 7-én nyílt tanítási napot tart, február 14-től iskolanyitogatót rendez. Részletek a hirdetőtáblán találhatók.


5. A Szent Imre templomban a Hit éve előadássorozat keretében február 8-án (péntek) 19.00 órakor Bognár István atya tart előadást „Hiszek egy Istenben I. – Jahve az ősatyák és Jézus Krisztus Istene” címmel.


6. Február 7-től újra vetítik az Elit moziban Az utolsó hegycsúcs című dokumentumfilmet, amely a hegymászó Pablo Domínguez katolikus pap életéről szól.
 

Évközi 3. vasárnap 2013

Feltöltve:  2013. január 27.


1. Hajléktalan testvéreinknek ebédet osztottunk január 26-án (szombat). Köszönetünket fejezzük ki mindazok felé, akik bármilyen formában segítségünkre voltak. Öröm volt számunkra, hogy a krisztusi küldetés ilyen formában is megnyilvánulhatott közösségünk által, és sok rászoruló számára nyújthattunk segítséget.


2. Kedden, a plébánia-irodán nem lesz hivatali idő, és az esti szentmise is elmarad.


3. Szerdán a szentmise után a zsolozsma végzésére szeretettel hívjuk továbbra is kedves híveinket.


4. Csütörtökön és pénteken szülői megbeszéléseket tartunk 17.00 órától a hittanteremben. Csütörtökön az elsőáldozók szülei részére, pénteken a bérmálkozók szülei részére. Jelenlétükre számítunk.


5. Szombaton Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe lesz, amikor Urunkat, Jézust ünnepeljük, akit ezen a napon mutatattak be az Úr templomába. Ezért szombaton 18.00 órakor, az esti szentmisén végezzük a gyertyaszentelés szertartását, és a képviselő-testület tagjaival tartjuk a gyertyaszentelési körmenetet.


6. Jövő vasárnap Szent Balázs püspök-vértanú emléknapja van. A szentmisék végén Balázs-áldásban részesítjük kedves testvéreinket.


7. A „Szent István év 2012-2013” lelki programjai közül a következő alkalmat, február 3-án (vasárnap), a 18.00 órakor kezdődő szentmisén tartjuk. A szentmisében lévő elmélkedés címe: Templom, iskola, család, keresztény erkölcs. A szentmisét és a szentbeszédet Dr. Németh Gábor atya, a győri Hittudományi Főiskola prefektusa tartja. Nagy szeretettel várunk mindenkit!

 

2013 Évközi 2. vasárnap

Feltöltve:  2013. január 20.


 

1. Az elmúlt héten Plébániánk Képviselőtestülete a 2013. év költségvetését elfogadta, melyet felterjesztettünk jóváhagyásra, a győri Püspökségre. Mindemellett foglalkozott az ülés a templombelső felújítási munkálatokkal és ennek költségeivel, melyek magukban foglalják a állványozást, a falak javítását és festését; a 12 oszlopnak, - amelyre a templom hajója felépült -, lecsiszolását és állagmegóvását; a padoknak, - melyek szintén 70 éve készültek-, lecsiszolását, lakkozását és kárpitozását. És végül a nyílászárók festését, javítását. A felújítás előrelátható költsége: 9.756.710 Ft. Ezért engedélyt kaptunk a püspökségtől, hogy minden hónap első vasárnapján erre a célra gyűjtsük perselyadományainkat.


2. A héten, hétfőtől – szombatig kerül megtartásra az ÖKUMENIKUS IMAHÉT, amikor együtt imádkozunk a Krisztushívők egységéért. Ennek részletes programja a hirdetőtáblákon olvasható.


3. Szerdán a szentmise után imádkozzunk a Szent Zsolozsmát.


4. Hajléktalan embertársainknak ebédet osztunk január 26-án, 12.30 órakor a Kristály Üzletház földszintjén, ahogy ezt az elmúlt év januárjában is tettük. 120 adag ételt készítettünk, de a hét folyamán várjuk kedves híveink hozzájárulását is, amely lehet száraz sütemény, gyümölcs, édesség. Kérjük, hogy ezeket az adományokat a Szent Erzsébet oltár előtt szíveskedjenek elhelyezni. A tavalyi évben is nagy öröm volt számunkra, hogy a krisztusi küldetés ilyen formában megnyilvánulhatott közösségünk által, és sok rászoruló számára nyújthattunk segítséget. Bízunk abban, hogy az idei évben is tudjuk segíteni rászoruló embertársainkat.

 

5. A Szent Orsolya Katolikus Iskola farsangi játszóházat tart, január 24-én; nyílt tanítási napot február 7-én; február 14-től iskolanyitogatót rendez. A részletes tájékoztató a hirdetőtáblákon megtalálható.