Soproni Szent István Római Katolikus Plébánia

Ma 2022. január 20.,
Fábián, Sebestyén napja van.

 

Hirdetések

2022. Isten Igéjének Vasárnapja

Feltöltve:  2022. január 23.

1.  Pénteken (jan. 29.) tartjuk a templom közösségi teremében (hittanterem) 16.00 órától a bérmálkozásra készülők részére, a szentségfelkészítő kurzust. Kérjük a bérmálkozásra készülő fiatalok jelenlétét.

2.  Pénteken (jan. 29.) a 18 órakor kezdődő szentmisét január hónapban elhunyt testvéreinkért mutatjuk be. Várjuk a gyászoló hozzátartozókat.

3.  Február 11-én (péntek) a Betegek Világnapján az este 18 órakor kezdődő szentmisében lehetőség nyílik templomunkban az alábbiak szerint a betegek szentségének felvételére.

    A betegek kenetéről röviden

Dr. Erdő Péter bíboros így fogalmaz a szentkenetről: „Nagyon fontos, hogy a beteg, aki kéri, akinek javára kiszolgáltatják a betegek kenetét, nem akármilyen beteg – nem egyszerűen náthás –, hanem olyan, aki (élete) veszélyben kezd forogni. Ezt még a mai egyházjog is így fogalmazza.
Milyen veszélyben? Valamilyen szempontból életveszélyben. Ez lehet akkor is, ha valaki kockázatos műtétre készül, vagy maga a betegség egyre súlyosbodik és nem sok kilátás van. Tehát mindenképpen veszélyben járó helyzetre kell gondolni.


Ezért nem teljesen arról van szó, hogy ez a szentség az idősek vagy nyugdíjasok szentsége. Ez a betegek kenete! Ugyanakkor nem is a haldoklók szentsége, abban az értelemben, hogy nem feltétel, hogy haldokló legyen az illető, annyira súlyos állapotban nem kell lennie a szentség felvételéhez.”
(Beszélgetések az imádságról és a szentségekről 158. o.)

- A betegek szentségét felvenni kívánó, kérjük jelezze szándékát a plébánián (hivatali időben), hogy nyilvántartásba vehessük.

- Szükséges a betegek szentségének felvételékez a kegyelem állapota, vagyis vétele előtt végezzük el szentgyónásunkat. (gyóntatás a szentmisék előtt)

- A szentség kiszolgáltatásakor a pap a homlokot és a két kézfejet keni meg a betegek olajával imádság kíséretében.

2022. Évközi 2. vasárnap

Feltöltve:  2022. január 16.

1.  A mai napon (jan. 16.) kezdődik az imahét a Krisztus-hívők egységéért.

2.  Kedden (jan. 18.) a soproni Árpád-házi Szent Margit templom búcsújára várják a Híveket. Az ünnepi szentmise este 18 órakor kezdődik. (Ezen a napon a Szent István templomban nem lesz szentmise).

3.  Csütörtökön (jan. 20.) 18 órától a templom hittantermében felnőtt hittan.

4.  Pénteken (jan. 21.) tartjuk a templom közösségi teremben (hittanterem) 16.15 órától az elsőáldozásra készülők részére, a szentségfelkészítő kurzust. Kérjük az elsőáldozásra készülő gyermekek pontos és lelkiismeretes megjelenést.

5.  Vasárnap (jan. 23.) a 8.30 órakor kezdődő szentmisében az ifjúsági zenekar teljesít szolgálatot.

6.  Vasárnap (jan. 23.) Isten igéjének vasárnapja. 2019. szeptember 30-án, Szent Jeromos egyháztanító emléknapján tették közzé a Vatikánban Ferenc pápa „Aperuit illis (Megnyitotta nekik)" kezdetű apostoli levelét, amelyben elrendelte az Isten igéjének vasárnapját, amit az egyházi évközi idő harmadik vasárnapjára helyez. Ferenc pápa arra buzdít, hogy ezt a vasárnapot ünnepnapként éljük meg, a liturgiában a Biblia trónusra helyezésével, mely nyilvánvalóvá teszi, hogy Isten Igéjének meghatározó értéke van a közösség számára.

    Ferenc pápa kitér az apostoli levélben, hogy a lelkipásztorok nagy felelőssége, hogy mindenkivel megértessék a Szentírást, egyszerű nyelvezettel, mely alkalmas a meghallgatásra. Az elmélkedés és az imádság a szent szövegek kapcsán képessé tesz arra, hogy a szív szólaljon meg úgy, hogy megérintse a hívek szívét.

7.  Január 28-án (péntek) tartjuk a templom közösségi teremében (hittanterem) 16.00 órától a bérmálkozásra készülők részére, a szentségfelkészítő kurzust. Kérjük a bérmálkozásra készülő fiatalok jelenlétét.

2022. Urunk megkeresztelkedése

Feltöltve:  2022. január 09.

1.  Urunk megkeresztelkedésének ünnepével véget ért a karácsonyi liturgikus-időszak és kezdetét veszi az évközi idő.

2.  Csütörtökön (jan. 13.) a reggeli szentmise után Fatimai-körmenet tartunk.

3.  Az Egyházi hozzájárulás rendezésére a plébánián hivatali időben, a templomban kihelyezett csekkeken és banki utalással van lehetőség. Utaláskor a megjegyzés rovatban kérjük feltüntetni: egyházi adó, a befizető nevét és az utca, házszámot is.


    Utalási adatok: Soproni Szent István Római Katolikus Plébánia - 10200294-33412843-00000000

Az utalással kapcsolatos információk megtalálhatók a plébánia weboldalán is (Főoldal és ezen belül az Egyházi adó menüben), valamint az alábbi linken:
http://szentistvansopron.hu/fooldal/egyhazi_ado
 

Az adó összege továbbra sem változott.
Keresőknek 5.000 Ft/fő/év
Nyugdíjasoknak, GyES-en lévőknek 3.000 Ft/fő/év

2022. Karácsony utáni 2. vasárnap

Feltöltve:  2022. január 02.

1.  A mai napon (vasárnap) 17.00 órától imaórát tart a Rózsafüzér-társulat papi- és szerzetesi hivatásokért.

2.  Csütörtökön (jan. 6.) ünnepeljük Urunk megjelenését, (Vízkereszt) ünnepét. Este a 18 órakor kezdődő ünnepi szentmise keretében vizet szentelünk, és ezzel együtt megáldjuk azokat öntapadós címkéket, amiket a lakások bejárati ajtajára lehet felragasztani. Ezen található a tárgyi év: 2022, valamint C+M+B, Chistus Mansionem Benedicat - Krisztus áldása legyen a lakáson. Akik szeretnének otthonukba a megáldott címkékből, a szentmise befejeztével vihetnek belőle.

    Vízkereszt parancsolt ünnep, ezért 6-án, vagy előestéjén kötelező a szentmisén való részvétel!

3.  Pénteken (jan. 7.) tartjuk a plébániai közösségi teremben (hittanterem) 16.15 órától az elsőáldozásra készülők részére, a szentségfelkészítő kurzust. Kérjük az elsőáldozásra készülő gyermekek pontos és lelkiismeretes megjelenést.

4.  Jövő vasárnap (jan. 9.) Urunk megkeresztelkedését ünnepeljük és ezzel véget ér a karácsonyi időszak. A 8.30 órakor kezdődő szentmisében az ifjúsági zenekar teljesít szolgálatot.

5.  2022. januárjától a következőképp változik templomunk miserendje. Hétfőnként nem lesz szentmise templomunkban. Csütörtökönként (január 6. kivételével) pedig 6.20-tól lesz a rózsafüzér és 7.00 vehetünk részt szentmisén. A csütörtök esti szentmise tehát reggeli időpontra kerül. Akinek lehetősége adódik, csütörtökömként kezdjük (szentmisével) a napunkat!

6.  A plébánián (hivatali időben) továbbra is lehetőség van szentmisét előjegyeztetni a 2022-es évre. Még 80 miseszándékot tudunk fogadni.

2021. Szent Család vasárnapja

Feltöltve:  2021. december 26.

1.  Dec. 31-én, (péntek) a polgári év utolsó napján, Mária Istenanyasága főünnepének előestéjén 17.00 órakor közösen adunk hálát Istennek az elmúlt év minden kegyelméért. (A szentmise másnapi érvényű előesti szentmise.)

2.  Jan. 1-jén, (szombat) az újesztendő első napján, Mária Istenanyaságának parancsolt ünnepét üljük. Délelőtt 10 és este 18 órakor lesz szentmise templomunkban. (Az esti szentmise kivételesen nem vasárnapi érvényű előesti szentmise!)

3.  A plébánia iroda december 24-től január 3-ig zárva tart, így az ünnepek között nem lesz ügyintézési lehetőség.

4.    Január 6-án (csütörtökön) ünnepeljük Urunk megjelenését, (Vízkereszt) ünnepét. Este a 18 órakor kezdődő ünnepi szentmise keretében vizet szentelünk, és ezzel együtt megáldjuk azokat öntapadós címkéket, amiket a lakások bejárati ajtajára lehet felragasztani. Ezen található a tárgyi év: 2022, valamint C+M+B, Chistus Mansionem Benedicat - Krisztus áldása legyen a lakáson. Akik szeretnének otthonukba a megáldott címkékből, a szentmise befejeztével vihetnek belőle.

2021. Advent 4. vasárnapja

Feltöltve:  2021. december 19.

1.  Dec. 23-án (csütörtök) reggel 6 órakor tartjuk az utolsó hajnali szentmisét. Köszönjük mindazok jelenlétét, akik eljöttek advent folyamán a hajnali szentmisékre. Sokan jártuk együtt az adventi utat. Adja az Úr, hogy teljesedjék be várakozásuk és szívükben is szülessen meg az Üdvözítő Krisztus.

2.  Templomunkban, december 24-én (péntek):


    16.00 óra:     Pásztorjáték; Köszönjük a gyermekeknek, a fiataloknak és afelnőtteknek, hogy vállalták a megszervezést, a próbákat, a szereplést, valamint a lelkes munkát, amelyet szabadidejükből áldoztak.


    23.30 óra:    Zenei áhítat, a Harmonia Sacra, templomunk kórusának előadásában karácsonyi dallamok hangzanak fel;


    Éjfélkor:    Jézus Krisztus születésének ünnepi szentmiséje kezdődik.

3.  December 25. (szombat), karácsony parancsolt ünnepén vasárnapi miserend lesz templomunkban. (Karácsony kapcsán a szombat esti szentmise kivételesen nem vasárnapi érvényű előesti szentmise!!!)

4.  December 26-án, (vasárnap) a Szent Családot ünnepeljük. A 8:30-as szentmisén templomunk ifjúsági zenekara teljesít zenei szolgálatot.

5.  A plébánia iroda december 24-től január 3-ig zárva tart, így az ünnepek között nem lesz ügyintézési lehetőség.

 

2021. Advent 3. vasárnapja

Feltöltve:  2021. december 12.

1.  A hajnali szentmisékre továbbra is várjuk testvéreinket. Nagy öröm látni, hogy oly sokan jönnek, külön köszönet a ministránsoknak, akik szolgálnak az oltárnál. A szentmisék előtt gyónási lehetőség van. Karácsonyi szentgyónását mindenki tartsa fontosnak.

2.  Hétfőn (dec. 13.) a hajnali szentmise után Fatima-i körmenetet tartunk.

3.  Kedden (dec.14.) Sopron városában a Hűség Napján (100. évforduló) délben 5 percre megszólal valamennyi templom harangja. Egy rövid imádságban mondjunk köszönetet azért, hogy magyarok maradhattunk.

4.  Az idei adventben is végezzük a Szent Család szálláskeresési ájtatosságot, mely karácsony előtt 9 nappal, december 15-én (szerda) kezdődik. A hajnali szentmisék végén lehet elvinni a képet és másnap reggel adjuk tovább egy másik családnak.

5.  Csütörtökön (dec.16.) a felnőtt hittan (szentségekre való felkészítés) 18 órakor kezdődik a templom hittantermében.

6.  Pénteken (dec. 17.) tartjuk a plébániai közösségi teremben (hittanterem) 16.15 órától az elsőáldozásra készülők részére, a szentségfelkészítő kurzust. Kérjük az elsőáldozásra készülő gyermekek pontos és lelkiismeretes megjelenést.

7.  Szombaton (dec. 18.) este 18.30-kor, a győri szeminárium 3 kispapja jótékonysági orgona és ének - szóló koncertet ad a soproni Domonkos templomban. A jótékonysági koncert során a kispapok, az adományokból befolyt összeget a Harkai Karitász által működtetett fogyatékkal élő fiatal felnőttek nappali foglalkoztatójának előkészítő tevékenységére fordítja. A kispapok szeretettel hívnak és várnak minden jó szándékú Testvért! Bővebben a hirdetőtáblán olvasható!

2021. Advent 2. vasárnapja

Feltöltve:  2021. december 05.

1.  A hajnali szentmisékre várjuk továbbra is testvéreinket. A szentmisék előtt gyónási lehetőség van. Karácsonyi szentgyónását mindenki tartsa fontosnak.

2.  Pénteken (dec. 10.) tartjuk a plébániai közösségi teremben 16.00 órától a bérmálásra készülők részére a szentségfelkészítő kurzust, kérjük a pontos és lelkiismeretes megjelenést.

3.  Vasárnap (dec. 12.) a 8.30-kor kezdődő szentmisén a templom ifjúsági zenekara teljesít szolgálatot, gitáros mise lesz.

4.  Julianeum énekkar adventi koncertje: Árpádházi Szent Margit Templom 2021. december 12-én (vasárnap) 18 órakor.

5.  Karácsonyváró orgonamuzsika címmel ingyenes koncertet ad Dankos Attila orgonaművész a Szent Imre Templomban december 18-án, szombaton 19 órától. Vivaldi, Bach, Schumann művei mellett szabad improvizációt is hallhatunk majd. Mindenkit szeretettel várnak!

6.  Az idei adventben is végezzük a Szent Család szálláskeresési ájtatosságot, mely karácsony előtt 9 nappal, december 15-én (szerda) kezdődik. Ennek célja: az advent imádsággal való megszentelése. Akik szeretnék a Szent Család képét elvinni otthonukba, hogy együtt imádkozzon a család a Szent Család képe előtt, azok iratkozzanak fel a sekrestyében. A hajnali szentmisék végén lehet elvinni a képet és másnap reggel adjuk tovább egy másik családnak.

2021. Advent 1. vasárnapja

Feltöltve:  2021. november 28.

1.  Köszönjük testvéreink nagylelkű adományait, melyeket a karitász javára nyújtottak. A gyűjtés összege 305.790 Ft volt, amit továbbítottunk is a győri püspökségre.

2.  Hétköznapokon reggel 6 órakor Rorate, hajnali szentmisék lesznek templomunkban. Szombaton csak 18.00 órakor lesz szentmise, vasárnap pedig szokott időkben: 8.30, 10.00 és 18.00 órakor. Az advent folyamán végezzük el karácsonyi szentgyónásunkat. A szentmisék előtt gyónási lehetőség lesz. A hajnali szentmisékre szeretettel várjuk testvéreinket, mint ahogy ezt az elmúlt esztendőben is szép számmal megtették.

3.  Csütörtökön (dec.02.) a felnőtt hittan (szentségekre való felkészítés) 18 órakor kezdődik a templom hittantermében.

4.  Azokat a beteg és idős embertársainkat, akik szeretnék elvégezni karácsonyi szentgyónásukat és szentáldozásukat, kérjük, jelentsék a plébánián, hogy felkereshessük őket. Azonban legyünk figyelemmel arra, hogy ne karácsony hetére halasztódjék a betegek áldoztatása.

5.  Az adventi időben nemcsak a hajnali szentmiséken résztvevőknek szeretnénk nyújtani naponta lelki útravalót, hanem adventi útra hívjuk mindazokat, akik plébániánk internetes honlapját meglátogatják. Az adventi ablakok a „Lelkiség” menüpont alatt http://szentistvansopron.hu/programok/lelkiseg lesznek elérhetők. Adventi készületünkben rövid idézetek segítenek minket.  Adja az Úr, hogy a naponta megjelenő gondolatok segítsék felkészülésünket a Megváltó születésének szent ünnepére.

6.  A megrendelt Új Ember hetilap, és az Adoremus havonta megjelenő liturgikus füzet 2022-es évi előfizetési (éves) díja a következőképpen alakul: az Új Ember éves előfizetési összege 14.000 Ft, az Adoremus éves előfizetése 10.700 Ft. Az újság előfizetéseket január 15-ig tudjuk fogadni az összeg befizetésével a sekrestyében.

2021. Krisztus Király Vasárnapja

Feltöltve:  2021. november 21.

1.  A mai nappal az egyházi év utolsó vasárnapjához érkeztünk és jövő héten, Advent 1. vasárnapjával kezdjük meg az új egyházi évet. Szombaton az esti szentmise kezdetén gyújtjuk meg az adventi koszorú első gyertyáját. Hívunk szeretettel mindenkit, hogy a gyertyák fényével eggyé válva megtaláljuk életünk igaz világosságát, a hozzánk érkező Krisztust.

2.  A 2022. évre szentmiséket előjegyeztetni november 23-26-ig (kedd-péntek) lehet a sekrestyében, kizárólag hivatali órákban. (Az erősödő járvány miatt idén nem a plébánia irodában, hanem hivatali időben a sekrestyében lesz erre lehetőség.) A szentmise stóladíja a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia döntése alapján 2019. január 1-től továbbra is egységesen 3.000 Ft.

 

3.  Pénteken (nov.26.) 18.00 órakor megemlékező szentmisét mutatunk be november hónapban elhunyt testvéreinkért.

4.  Vasárnap (nov.28.) a 8.30-kor kezdődő szentmisén a templom ifjúsági zenekara teljesít szolgálatot, gitáros mise lesz.

 

5. Jelen hirdetésben az alábbi linkre kattintva https://forms.gle/vYvEfZkkyzaQS3Fj7 egy Google kérdőív által bárki számára könnyedén kitölthető a meghirdetett szinódusi kérdőív.